Yandexi asutaja lahkus sanktsioonide tõttu firmast

PM Majandus
Copy
Yandexi takso Eestis enne firma tegevuse keelamist.
Yandexi takso Eestis enne firma tegevuse keelamist. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Venemaa tehnoloogiafirma Yandexi kaasasutaja Arkadi Volož teatas eelmise nädala lõpus, et lahkub ettevõtte tegevuse juurest, kirjutab The Moskow Times.

Vaatamata firma igapäevatöö juurest lahkumisele säilitab Volož lepingu kohaselt erinevate Yandexi pilvetehnoloogiate intellektuaalomandi õigused.

Ta kirjutas ettevõtte töötajatele saadetud kirjas, et Yandex oli tema elu tähtsaim projekt. «Aitäh kõigile, kes on üles ehitanud riigi parima tehnoloogiaettevõtte,» teatas Volož oma emotsionaalses hüvastijätukirjas.

Volož astus juunis Yandexi tegevjuhi kohalt tagasi pärast seda, kui tema vastu rakendati Euroopa Liidu (EL) Venemaa-vastased majandussanktsioonid. EL süüdistas teda Venemaa sissetungi rahalises toetamises.

«Nagu teate, pole ma pikka aega Venemaa Yandexi juhtinud ja sel aastal pidin ettevõttes kõigilt ametikohtadelt lahkuma.»

Tema varanduse varanduse suuruseks oli USA meediaväljanne Forbes andmetel 2021. aastal 2,3 miljardit dollarit.

«Nagu teate, pole ma pikka aega Venemaa Yandexi juhtinud ja sel aastal pidin ettevõttes kõigilt ametikohtadelt lahkuma,» teatas Volož oma hüvastijätukirjas, mille avaldas Venemaa uudisteväljaanne RBC.

Yandex, mis haldab Venemaa kõige populaarsemaid takso- ja toidu kohaletoimetamise rakendusi, samuti riigi suurimat otsingumootorit ja populaarset brauserit, on nüüd jagatud kaheks uueks ettevõtteks. Üks firma osa tegutseb Venemaal ja teine Hollandis, kus toimub firma arendustegevus.

Novembris teatas USA meedia, et Yandex plaanib Venemaalt ärisuuna sulgemist.

Yandex pakkus taksoteenust ka Eestis, kuid eelmisel aasta märtsis, peale Ukraina sõja algust, keelas Eesti valitsus nende siinse tegevuse.

Kuigi Yandex ei ole riigi omandis, on tal tihedad suhted Venemaa valitsusega. Yandex nõustus 2019. aastal andma oma tegevuses riigile suuremat sõnaõigust, et tõrjuda Venemaa tehnoloogiaettevõtete välisomandit piiravaid õigusakte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles