Eestis hakatakse kolme sorti firmasid üles ostma

BNS
Copy
Risto Vahimets
Risto Vahimets Foto: Aivo Kallas

Eesti suurtehingutel silma peal hoidev tehingunõustamisfirma Ellex Raidla usub, suurem inflatsioon on seljataga ning näeb ostulootust ennekõike kolme tüüpi firmadele.

Ellex Raidla hinnangul ei osutnud 2022. aasta halvaks tehinguaastaks – toimus 191 ülevõtmise ja omandamise tehingut (M&A), millest 76 olid tehnoloogia ja 19 kinnisvara valdkonnas; 2021. aastal tehti 246 tehingut.

«Peab siiski tõdema, et 2022. aasta teine poolaasta oli tehingute arvu poolest tugevamas langustrendis, kui esimene poolaasta. Globaalsed märksõnad – inflatsioon, energiakriis, Venemaa kallaletung Ukrainale – mõjutasid elu Eestis ja tehingute tegemist oluliselt. Ent elu ei jäänud kaugeltki seisma,» ütles Ellex Raidla partner Risto Vahimets pressiteates.

Eestis tehti 2022. aastal suuremaid tehinguid vähe. «Kõige märkimisväärsemaks on ilmselt Maagi leping HKScan Baltikumi ettevõtete omandamiseks, mis sai teoks vaatamata juba aastaid valitsenud väga ebakindlale keskkonnale. Teiseks suuremaks tehinguks on KJ Soojuse omandamine Greni poolt. Aasta alguses müüdi Inbank ja Omniva poolt Maksekeskus,» rääkis Ellex Raidla partner Sven Papp.

Ligi pool viimase kuue kuu tehingutest olid IT või tehnoloogia valdkonnast, aset leidis ka mitu energiatehnoloogia tehingut, sealhulgas Solarstone, Sunly, Efencon ja Smartecon. Mullu oli ka vabanemisi surutise alla sattunud varadest, näiteks Fenestra ja Hortese müük. «Oleme jõudnud ka uudisteni nagu Repo tehaste pankrott, tootmise peatamine Estonian Cell poolt ja Standardi tegevuse kokku tõmbamine. Kahjuks kuuleme taolistest uudistest ilmselt veel,» lisas Papp.

Esmaste avalike pakkumiste (IPO) kontekstis ei olnud sõja mõju õnneks hävitav – kokku tehti 2022. aastal kuus IPO-t, viis teisest pakkumist ja kolm avalikku võlakirjade pakkumist. Kaasatud kapitali kogusumma oli 108 miljonit eurot. Teises poolaastas kujunes edukaks nii Bigbanki võlakirjadega börsiletulek ja eestimaiste pankade LHV ja Coop Panga teisesed pakkumised.

«Samas nii mõnigi tehing, mis oleks 2021. aasta eufoorias ilmselt tugevalt üle märgitud, ei saanud pakkumise põhimahtu täis ja seda ilmselgelt ärevast turuolukorrast tulenevalt,» märkis Ellex Raidla partner Gerli Kivisoo.

 Aasta suurimaks kinnisvaratehinguks kujunes East Capitali ECBPF II fondi lõpetamisega kaasnenud varade müük, mille käigus vahetas omanikku Jüri ja Tänassilma logistikakeskus ning Metro Ärimaja.

Uue aasta perspektiive vaadates võib 2023. aastal näha tehinguid peamiselt kolmes valdkonnas: kaitsetööstus, meditsiin ja digitehnoloogia.

Vahimetsa sõnul on maailma suurte analüüsimajade hinnangul inflatsioon oma tipu ära teinud ning energiakriisile nähakse lahendusi juba pärast käimasolevat talve. Suuremateks muutujateks on endiselt Venemaa sõda Ukrainas ja globaalse majanduslanguse oht. Viimase osas julgeksin ühineda nendega, kes ennustavad lühikest, ent teravat langust. Põhilise argumendina kuuleb seda, et erinevad pensioni- ja muud fondid on endiselt raha pungil täis ja inflatsioonikeskkonnas ei kannata kaua rahapaja otsas oodata. Seda enam, et suures plaanis on nende töö investeerida,» lisas ta.

Ellex Raidla riskikapitali valdkonna juht Antti Perli lisas, et ka Eesti kohalikud riskikapitalifondid on hästi kapitaliseeritud ning investeeringuteks valmis. «Investeerimistehingute maht võib 2023. aastal sõltuda eelkõige ettevõtete ja nende asutajate valmidusest leppida muutunud oludega, keskenduda kõige suuremat väärtust pakkuvatele reaalseid probleeme lahendavatele toodetele ning kasutada ära võimalust palgata mujalt vabanevat talenti,» ütles Perli.

Majanduslanguse kontekstis võivad negatiivsed stsenaariumid välja areneda kasvuettevõtetele, kelle areng põhines jätkuvale kapitali kaasamisele. Samuti võivad raskustesse sattuda ettevõtted, kes varusid tarneahelate katkemise hirmus liiga palju tooraineid ja kaupu ning kel on liiga suured laovarud, hindab Ellex Raidla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles