OECD hoiatab: pensionifondides pesitseb ootamatu risk (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Pensionär. Pilt on illustratiivne.
Pensionär. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Pensionifonde ähvardab topelttorm ja seetõttu hoiatab OECD, et nood liiga kergekäeliselt ühte varaklassi ei investeeriks. See varaklass on ka Eesti fondide seas populaarsust kogunud.

Suuremal osal pensionifondidest on seljataga keeruline aasta, sest ühtäkki langesid aktsiaturud, võlakirjainvesteeringud sattusid jällegi kõrge inflatsiooni ja kerkivate intressimäärade tingimustes lisasurve alla.

Seetõttu hoiatab OECD pensionifonde üle maailma, et need oleksid äärmiselt ettevaatlikud ebalikviidsesse varasse investeerimisel, kuna võib juhtuda, et fondid peavad kiiresti rahale ligi pääsema, aga raha on kinni selliste investeeringute all, mida pole lihtne kiiresti maha müüa, vahendab Financial Times.

Ebalikviidne vara on reeglina erakapitaliinvesteering – näiteks on ostetud osalus kinnisvaraettevõttes, paigutatud raha idufirmadesse vms –, mis on andnud ehk avalikest investeeringutest paremat tootlust, aga sellest on keeruline raskel hetkel kasumlikult vabaneda.

Detsembrikuus vaatas maailma suurim varahaldur BlackRock üle, kes kuhu investeerib ja avastas, et väiksemad pensionifondid – keda OECD peab riskide hindamisel vähemvõimekaks kui suuri – on isukalt haaranud justnimelt neid vähemlikviidseid varasid, kuna ootavad sealt suuremat tootlust.


 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles