Roman Abramovitši kohutav aasta: triumf palliplatsil päädis venelaste suurima varakaotusega

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Mõtliku olekuga Roman Abramovitš.
Mõtliku olekuga Roman Abramovitš. Foto: Suzanne Plunkett/Scanpix

Aasta alguses enda jalgpalliklubi edu nautinud Roman Abramovitšist sai aasta lõpuks enim jõukust kaotanud vene oligarh.

Veebruari alguses oli Roman Abramovitš omas elemendis. Talle kuulunud Chelsea jalgpaliklubi oli just võitnud klubide maailmameistrivõistlused ja miljardärist omanik oli platsil koos mängijate ja peatreener Thomas Tucheliga võitu tähistamas.

Pärast seda õhtut Abu Dhabis muutus aga kõik. Nädalaid hiljem, pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, oli 56-aastane Abramovitš sunnitud müüki panema oma Londonis olevad varad. Esmalt kinnisvara, seejärel ka jalgpalliklubi.

Ühendkuningriigis ta enam tegutseda ei saanud, kuna sealne seadusandja asus pärast aastakümneid kestnud Venemaa investeeringuid ja seotust äri-, kinnisvara- ja spordivaldkonnas survestama neid, kel usuti olevat sidemeid president Vladimir Putiniga. Ja Vene ärimeestest polnud Suurbritannias keegi nii tuntud kui just Chelsea omanik Abramovitš.

Üks hoop teise järel

Miljardäri, kes pani oma jõukusele aluse nafta ja metallidega, olukord läks edasi veel hullemaks. Märtsis tekkisid tal pärast Ukraina ja Venemaa vahelistel tulemuseta rahuläbirääkimistel osalemist mürgistusnähud.

Seejärel kehtestas talle personaalsed sanktsioonid Euroopa Liit ning USA külmutas 6 miljardit dollarit riskikapitaliinvesteeringuid varahaldusettevõttes Concord Management, mille kaudu Abramovitš investeeris Ühendiikidesse. Samal kuul teatas ka Kanada, et kavatseb arestida 26 miljoni dollari väärtuses Abramovitšile kuulunud ettevõtte Granite Capital Holdingu varasid, et aidata rahastada Ukraina ülesehitamist.

Vara külmutamiste ja odavmüükide tulemusena on Abramovitši varandus Bloombergi andmetel vähenenud sel aastal 57 protsenti, mis on hinnanguliselt kõige suurem protsentuaalne kaotus Vene oligarhide seas. Lisaks on osa allesjäänud 7,8 miljardi dollarist ka mittelikviidne. Kindlasti ei ole Abramovitš näiteks saanud kätte Chelsea jalgpalliklubi müügist teenitut. Veelgi enam, tema võime eralennuki või superjahiga maailmas ringi rännata ja trofeevarasid soetada, on nüüd oluliselt piiratud, väidavad Bloombergi allikad.

Abramovitši esindaja kommentaaritaotlusele ei vastanud.

Kaitseta rikkus

Vene oligarhide tegemisi jälginud analüütikute sõnul on Abramovitši saatust kogenud sel aastal pea kõik Vene oligarhid. «Mõju, mis Venemaa eliidil kunagi välismaal oli, on kahanemas ja nende võimalused oma rikkuse paigutamiseks on muutunud aina piiratumaks,» ütles Londoni nõustamisfirma Sibylline Euraasia analüütik Liana Semtšuk.

«Neil ei ole enam kasutada nn varjupaika, mida mitmed Euroopa riigid neile varem pakkusid. Kokkuvõttes tähendab see, et nende rikkus pole enam väljaspool Venemaad kaitstud. Venemaal on varad aga alati olnud suuresti Kremli meelevallas,» lisas ta.

Abramovitši jaoks keerleb elu nüüd Moskva ja Iisraeli vahel, kus on tal ka kodakondsus. Sel aastal otsis ta väidetavalt endale elukohta ka Dubais. Tema superjahid Solaris ja Eclipse on pargitud aga Türgi ranniku lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles