Elon Muskist sai kõige rohkem raha kaotanud inimene ajaloos (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elon Musk
Elon Musk Foto: Adrien Fillon/Scanpix

Elon Musk on esimene inimene, kes kaotanud üle 200 miljardi dollari, kirjutab Bloomberg.

Majandusportaali miljardäride indeksi alusel on 51-aastase Muski varandus pärast Tesla aktsia viimaste nädalate langust kukkunud 137 miljardi dollarini. Tipphetkel, 2021. aasta 4. novembril küündis Muski varade maht paberil aga 340 miljardi dollarini.

Bloombergi teatel näitab 200 miljardi suurune kaotus eelkõige seda, kui kõrgele tõusid spekulatiivsed varad pandeemia ajal. Eriti hästi läks buumival aktsiaturul just maailma rikkaimaks inimeseks tõusnud Muskil. Tema asutatud Tesla turuväärtus ületas 2021. aasta oktoobris esimest korda triljoni dollari piiri, mis aitas autotootja samasse klubisse suurte tehnoloogiahiidudega, nagu Apple, Microsoft, Amazon ja Google'i emafirma Alphabet. Erinevalt suurtest tehnoloogiafirmadest kontrollis Tesla triljoni piiri ületades vaid killukest enda turust. 

Tesla liidripositsioon ohus

Tänavu on Tesla aktsia kaotanud oma väärtusest aga ligi 65 protsenti. Bloombergi hinnangul ei ole nii suur langus selgitatav ainuüksi majandusolukorraga, vaid näitab, et varem kõrge aktsiahinna aluseks olnud Tesla ülemvõim elektriautode turul on ohus.

Majandusportaali hinnangul on konkurendid Muskile elektriautode vallas järgi jõudmas, samas kui Tesla pakub oma kahele kõige populaarsemale mudelile USAs praegu 7500 dollari suurust allahindlust. Lisaks on Tesla väidetavalt vähendamas tootmist oma Shanghai tehases.

Samal ajal kui surve Teslale tugevneb, on Musk olnud hõivatud Twitteriga, mille ta omandas oktoobri lõpus 44 miljardi dollari eest ja mida on saatnud lugematu arv skandaale.

Seejuures müüs Musk Twitteri omandamiseks nii palju aktsiaid, et Bloombergi varaindeksi järgi pole Tesla enam tema suurim rikkuse allikas. Selleks on hoopis 44,8 miljardit dollarit väärt osalus kosmoseettevõttes SpaceX, mis ületab tema ligikaudu 44 miljardi dollari suurust positsiooni Teslas. Viimaste andmete alusel kuulub Muskile 42,2 protsenti SpaceXist.

Musk on ühismeedias tõrjunud Tesla tulevikku puudutanud kõhklusi ja korduvalt kritiseerinud USA Föderaalreservi intressimäärade tõstmise pärast. «Tesla töötab paremini kui kunagi varem!» säutsus Musk Twitteris 16. detsembril. «Me ei kontrolli Föderaalreservi. See on hoopis tõeline probleem,» lisas ta.

Samas on miljardär siiski hiljuti hoiatanud laenuraha ohtude eest paanilisel turul. «Ma tõesti soovitaksin inimestel loobuda aktsiate tagatisel võimenduse võtmisest,» ütles Musk sel kuul avaldatud taskuhäälingus «All-In». «Madalal turul võib juhtuda päris ekstreemseid asju.»

Sel kuul jäi Musk ilma ka maailma rikkaima inimese tiitlist, kui temast möödus prantsuse suurärimees Bernard Arnault, kelle jõukuse allikaks on luksusbrände koondav LVMH.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles