Hilistel ärkajatel viimane võimalus teha tulumaksutagastusega investeeringut

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Indeksifondide n-ö maaletooja, Tuleva pensionifondi juht Tõnu Pekk.
Indeksifondide n-ö maaletooja, Tuleva pensionifondi juht Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu

Tuleva kolmanda samba vabatahtlikku pensionifondi laekus 20 protsenti rohkem raha kui möödunud aastal. Hilistel ärkajatel on aga veel aega makseid teha, et tulumaksutagastust saada.

«Esialgsel hinnangul tegi sel aastal meie kolmanda samba fondi sissemakseid üle 30 000 inimese kokku 45,8 miljoni euro väärtuses,» ütles Tuleva fondijuht ja juhatuse liige Tõnu Pekk, kelle sõnul on keskmine investeeringu suurus 1 500 eurot aastas. «Seega meie kogujad saavad kevadel maksuametilt kokku ligi üheksa miljonit eurot tulumaksu tagasi.»

Peki hinnangul on see väga hea tulemus, sest aasta on olnud inimestele raske ja nende rahale on teisigi nõudjaid ja elamiskulud tahavad tasumist.

Lõviosa investeeringutest tehakse aasta viimasel kuul ja nii laekus detsembris Tuleva fondi ligi 15 miljonit eurot. Võrreldes möödunud aastaga on regulaarse makse tegijate osakaal kasvanud uue protsendi võrra.

Seaduse järgi saavad aga kõik sel aastal kolmanda pensionisamba fondi ülekande teinud inimesed uuel aastal pärast tuludeklaratsiooni esitamist 20 protsenti tulumaksu tagasi - see summa tuleb lihtsalt käsitsi tuludeklaratsioonile lisada, sest automaatsete andmete edastamise tähtaeg kukkus 29. detsembril kell 15:59.

«Maksuametisse see info enam automaatselt ei jõua ja siin oleks vaja riigil natuke mõelda, kuidas seda inimestele lihtsamaks teha,» märkis Pekk. «Riik vaatab, kes on saanud osakuid, kuid seaduse järgi saab sel aastal tehtud ülekande eest järgmisel aastal tulumaksu tagasi.»

Kokku on Tuleval üle 50 000 III samba investoreid, kellest üle 20 000 ei teinud sel aastal üldse sissemakseid.

Viimase suurema kolmanda pensionisambaga liitujate laine tõi seadusemuudatus 2020. aasta lõpus, mis sätestas selle ajani liitujate pensionieaks 55 eluaastat. Nii liitus kolmanda sambaga ka vastsündinuid. Pärast 2021. aastat liitujatele on pensioniiga liikuv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles