AK ⟩ Mida toob 2023? Kas hullult kallis energia odavneb? (3)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Kõrgepingeliini mast Soorebane on teatud mõttes Eesti iseseisvuse sümbol. Läänemaalt Ristilt Lätti viiv elektriliin on üks neist rajatistest, mille abil Eesti saab 2026. aastal end lahti haakida Venemaa elektrisüsteemist.
Kõrgepingeliini mast Soorebane on teatud mõttes Eesti iseseisvuse sümbol. Läänemaalt Ristilt Lätti viiv elektriliin on üks neist rajatistest, mille abil Eesti saab 2026. aastal end lahti haakida Venemaa elektrisüsteemist. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta 2022 läheb ajalukku energiakriisiga. Õigupoolest algas Venemaa energiasõda Euroopa vastu juba poolteist aastat tagasi, mil maagaasi ja ka elektri hinnad hakkasid ülespoole kruvima.

Midagi lohutavat pole oodata ka algavalt aastalt. Sõda Ukrainas kestab, analüütikud eeldavad, et elektri, maagaasi ja kütuse hind püsib kõrge veel kaks-kolm aastat. Energiasõja tumedat poolt saab Eesti ilmselt näha algaval aastal, kui kasvab tööpuudus ja majanduskasv jätkab vähikäiku.

«Euroopal tuleb harjuda sellega, et elektri ja maagaasi hind on kolm kuni seitse korda kõrgem tavapärasest,» kirjutasid SEB ökonomistid viimases majandusprognoosis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles