Juhan Kivirähk: riigijuhtimise kvaliteet jätab soovida (2)

PM Majandus
Copy
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Madis Veltman / Postimees / Scanpix

Sotsioloog Juhan Kivirähk ütles, et riigijuhid keskenduvad üksikute probleemide lahendamisele ja kaugeleulatuvat vaadet enamasti ei ole.

Kivirähk rääkis ajalehele Pealinn, et valitsuse koduleheküljel on arengustrateegiaid ja kontseptsioone küll lademetes, aga ei ole märata, et nendest juhindutakse.

«Kõige kõrgem dokument on meie riigis ikka koalitsioonileping, mida üritatakse nui neljaks ellu viia. Aga ei mõelda selle peale, mida ühes valdkonnas tehtavad muudatused toovad igal pool mujal endaga kaasa. Unustatakse see, et ühiskond on väga keeruline süsteem,» ütles Kivirähk.

«Mismoodi seda peretoetuste asja korraldama kavatsetakse hakata, see on veel paras mõistatus.»

Juhan Kivirähk

Kivirähki sõnul ei osatagi tihtilugu ette näha, mida seaduste muudatused endaga üldiselt kaasa võivad tuua. «Võtame kas või peretoetused. Üks asi on see, et need on niivõrd ebavõrdsed kahe ja kolme lapse puhul. Aga kuidas neid lapsi siis üldse jagada? Meil on tohutult palju kärgperesid ja mitteametlikke peresid. Mismoodi seda peretoetuste asja korraldama kavatsetakse hakata, see on veel paras mõistatus. See on ka presidendile andnud juurdlemiseks ainet.»

Riigijuhtide tegevusest rääkides mainis Kivirähk, et riik koosneb riigiaparaadist ja kohalikest omavalitsusest. «Aga nendevaheline koostöö on praegu silmanähtavalt puudulik,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles