Mida tähendab Tallinna «15 minuti linna» idee?

BNS
Copy
Tallinna kesklinn
Tallinna kesklinn Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Tallinna abilinnapea Madle Lippuse sõnul loovad planeeringutega tehtavad otsused järgmiste kümnendite linnaruumi, mistõttu tuleb nende koostamisel lähtuda parimatest teadmistest kestliku linnaruumi planeerimisel, nagu selleks on 15 minuti linn ja eluks vajalike põhiteenuste asumine kodu lähedal, suuremate ehitusmahtude ja tiheduse planeerimine ühistranspordiga hästi ühendatud kohtadesse.

Lippus märkis, et sel aastal liiguti hoogsalt edasi mitme olulise ja Tallinna linnaruumi lähiaastatel märkimisväärselt kujundava planeeringuga. Konkreetsetest planeeringutest on tema sõnul tähtsamad Ülemiste ühisterminali planeeringu kehtestamine, rahvusringhäälingu uue peahoone planeeringu vastuvõtmine ning Ameerika Ühendriikide uue saatkonnahoone kompleksi püstitamiseks detailplaneeringu algatamine Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika tänavate vahelisel alal.

Samuti märkimisväärne on Tallinna Sadama piirkonna planeeringute eskiiside jõudmine avaliku väljapaneku etappi, mille osas kõigil huvilistel on võimalik kaasa rääkida kuni 12. jaanuarini. «Kestliku linnaplaneerimise põhimõtete juurutamisel linna arengu kavandamisel on oluline ka tänavu valminud Põhja-Tallinna üldplaneeringu veebiraamat, samuti edasiliikumine kesklinna üldplaneeringu eskiislahenduse koostamisega,» lisas ta.

Muinsuskaitse valdkonnas jõudis 2022. aastal lõpule Skoone bastioni restaureerimise esimene etapp. Täiendavalt restaureeriti ka Skoone bastioni Laia tänava lõpus asuvat ja Rannaväravaga külgnevat osa, kus asub tugimüür ja trepp. Lisaks konserveeriti Pirita kloostrivaremete ida- ja lõunaküljed ning alale paigaldati paarkümmend eesti- ja ingliskeelset infotahvlit, mis tutvustavad Püha Birgitta ordu ja Pirita kloostri ajalugu.

Lippuse sõnul on linna eesmärk hoida ja arendada siinseid kultuurimälestisi, ajaloolisi hooneid ja arheoloogiapärandit, millega väärtustatakse ajaloolist linnaruumi ning kasutatakse ressursse säästlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles