Venemaa tõstab uuest aastast alkoholi miinimumhinda

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaal Rjazani alkoholipoes uurib ostja viinapudelit.
Venemaal Rjazani alkoholipoes uurib ostja viinapudelit. Foto: Alexander Ryumin/TASS

Viina, õlut ja muid jooke toodavad Venemaal eraettevõtted. Alkoholi tootmisel pole riiklikku monopoli, nagu see oli NSV Liidu ajal, kuid seal on ranged reeglid, nende hulgas kontroll jaehindade üle.

1. jaanuarist tõuseb Venemaal vahuveinide, viina, konjaki ja brändi miinimumhind. Esimene kallineb kõige olulisemalt, peaaegu poolteist korda, kuid kangemad joogid ainult kaheksa protsenti.

Nagu Venemaa rahandusministeeriumist selgitati, on miinimumhinda vaja selleks, et eraldada legaalsed tootjad «varifirmadest». Jämedalt öeldes tähendab see, et kui alkoholipudel müüakse alla miinimumhinna, tähendab see, et tootja on jätnud aktsiisi maksmata.

Föderaal- ja piirkondlike turgude uurimiskeskuse direktor Vadim Drobizi sõnul jaguneb riigi elanikkond kaheks. Ligikaudu 80 miljonit kodanikku joovad ainult legaalset alkoholi ja umbes 20 miljonit inimest eelistavad säästa raha ja osta ebaseaduslikke tooteid. Viimast müüakse leti alt, see maksab kaks-kolm korda vähem, aga inimesed ostavad seda teadlikult.

Hinnatõus ulatub 8-41 protsendini

Praegune miinimumhind ja 1. jaanuarist kehtima hakkav miinimumhind

Šampanja 169 rbl 239 rbl +41%

Viin 261 rbl 281 rbl +8%

Konjak 480 rbl 517 rbl +8%

Brändi 348 rbl 375 rbl +8%

Allikas: Venemaa rahandusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles