Investeeringud taastuvate elektrienergia võimsustesse on tuleviku suund

Copy

Tuul ja päike, taastuvad elektri allikad, on teadaolevalt ühed odavaimad viisid, kuidas elektrit kaasajal toota. „Arvestades praeguseid tehnoloogiad, on need kaks ka kõige mõistlikumad viisid kuidas lähiajal elektri tootmist suurendada,“ tõdeb Enefit Green AS tuuleenergia valdkonna juht Lauri Ulm. Vastu jõule tegi ettevõte otsuse investeerida Sopi-Tootsi tuulepargi ehitusse Eestis. Sopi-Tootsi tuulepargist saab Eesti ja Baltimaade kõige kaasaegsem ja võimsam taastuvenergia tootmisala, mis pea kahekordistab kogu praeguse Eestis toodetava tuuleenergia koguse. Selle pargi toodang katab 8,5% kogu riigi elektritarbimisest ja 40% kodutarbijate elektrivajaduses.

Sopi-Tootsi tuulepargi ehitusperioodiks kujuneb poolteist kuni kaks aastat, orienteeruvalt aasta läheb teede ja vundamentide ehitamiseks, tuulikute püsti panemiseks kulub seal kuus kuud kuni aasta.

Investeeritakse ka päikeseparkidesse, sest suveperioodil, kui tuult on vähem, aga päikest rohkem, tasakaalustab päikeseenergia tuuleenergiat.

Tuulevaiksetel perioodidel tulevad kasutusse energiasalvestuse lahendused, et kompenseerida neid perioode kui tuult ja päikest ei ole piisavalt.

Enefit Green on 60 000 investoriga ärieraettevõte. Ettevõte näeb ette taastuvelektri tootmisvõimsuste neljakordset kasvu 1900 megavatini 2026. aasta lõpuks. Kõik uued tootmisallikad, on need siis Soomes, Eestis, Lätis või Leedus, mõjutavad elektri hinda. Ei ole vahet millisesse riiki uus park ehitatakse, selle tulemusel muutub elektri hind ka eestimaalaste jaoks soodsamaks. Mida rohkem on taastuvat elektrit, seda odavamaks hind läheb, sest see kujuneb nõudmise-pakkumise tingimustes, ehk mida rohkem on pakkumisi, seda väiksemaks kujuneb hind.

Copy
Tagasi üles