Pensionäride maksuvaba tulu tõuseb 704 euroni

PM Majandus
Copy
Pensinäridel peaks uuel aastal rohkem raha kätte jääma.
Pensinäridel peaks uuel aastal rohkem raha kätte jääma. Foto: Tairo Lutter

Uuest aastast kehtib kõikidele vanaduspensionäridele ja ka neile, kes jõuavad sellesse ikka 2023. aasta jooksul, 704-eurone maksuvaba tulu ning ühtlasi tõuseb pea kõigil pensioni baasosa 20 euro võrra, erandiks vaid eripensioni saajad.

2022. aastal kehtib kõikidele pensionäridele üldine maksuvaba tulu 500 eurot, mis sissetuleku kasvades väheneb. Jaanuarist on aga vanaduspensioniikka jõudnutele maksuvaba tulu 704 eurot, mis ei vähene pensioni kasvades ega ka siis, kui pensionär otsustab tööl käimist jätkata, teatas sotsiaalkindlustusamet.

704-eurone maksuvaba tulu on seotud inimese vanusega. See tähendab, et muudatus kehtib kõikidele neile pensionäridele, kes on vähemalt 64 aastat ja kolm kuud vanad. Samuti ka neile, kes jõuavad uuest aastast vanaduspensioniikka. 2023. aastal on vanaduspensionieas kõik inimesed, kes on sündinud kuni 1959. aasta juunini.

Alates uuest aastast arvestab sotsiaalkindlustusamet maksuvaba tulu kuni 704 euro ulatuses automaatselt inimese pensionile. Selleks ei pea ameti poole pöörduma ega avaldust esitama. Kui varem sai vanaduspensioniealine ise otsustada, kas ta soovib või ei soovi maksuvaba tulu oma pensionilt kasutada, siis uuest aastast seda valikuvõimalust enam ei ole.

Kui pension on alla 704 euro ning inimesel on veel maksustatavaid tulusid, siis üle jäävat summat saab kasutada oma äranägemise järgi, näiteks töötasult või tuludeklaratsiooniga.

Neile, kes ei ole vanaduspensionieas ega jõua sinna 2023. aasta jooksul, jääb kehtima astmeline tulumaksusüsteem. Ainuke erinevus on, et 1. jaanuarist tõuseb maksuvaba tulu 500 euro pealt 654 euroni. 

1. jaanuaril tõuseb ka pensioni baasosa 20 euro võrra pea kõigil pensionäridel, kokku 275,74 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles