Maailm kardab piirangutest vabanevatest hiinlastest uut koroonaohtu

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Näomaskides inimesed Shanghai jõuluturul jõululaupäeval.
Näomaskides inimesed Shanghai jõuluturul jõululaupäeval. Foto: ALEX PLAVEVSKI

Koroonapiirangute alt vabanevad hiinlased on hakanud hoolega broneerima välisreise. See paneb aga muretsema naaberriike ja USAd, kes kardavad uute koroonatüvede levikut.

Esmaspäeval teatas Hiina, et tühistab 8. jaanuarist oma kodanikele kehtinud riigist välja reisimise piirangud. Samuti lõpetatakse peaaegu kolm aastat kestnud ranged karantiinireeglid saabujatele. Pärast seda kümnekordistusid reisifirmade veebilehtedele tehtud päringud.

USA on mures

Kuid Hiina turistid ei pääse piiramatult kõikidesse riikidesse. USA ametnikud kaaluvad uusi piiranguid Hiinast pärit reisijatele, kuna on mures koroonajuhtumite arvu suurenemise ja Hiina valitsuse info ja tegevuse läbipaistmatuse pärast.

«Rahvusvaheline üldsus tunneb kasvavat muret Hiinas jätkuva Covid-19 tõusu ja läbipaistmatute andmete, sealhulgas viiruse genoomsete järjestuste andmete puudumise pärast,» ütlesid USA ametnikud uudisteagentuuride tsiteeritud avalduses. «Ilma nende andmeteta on rahvatervise ametnikel üha raskem tagada, et nad suudavad tuvastada võimalikud uued tüved ja reageerida kiirelt leviku puhkemisel.»

Jaapan ja India nõuavad testi

Jaapan, mis on Hiina reisijate seas üks populaarsemaid sihtkohti, on teatanud, et kõik Hiinast pärit reisijad peavad saabumisel näitama negatiivset Covid-testi või jääma seitsmeks päevaks karantiini.

India on ka öelnud, et Hiinast, nagu ka mõnest teisest riigist pärit reisijad peavad saabudes näitama negatiivset Covid-testi. Sellest nõudest teatati juba enne Pekingi piirangute leevendamist.

Hiina reisireeglite leevendamise otsus tehti keset uut nakkuslainet, sest hiinlaste pahameel valitsuse poliitika vastu oli kasvanud nii suureks, et inimesed astusid juba avalikult välja president Xi Jinpingi vastu.

Välisreiside piirangute tühistamise uudis tuli teisipäeval, päev varem olid tühistatud Hiinasse saabuvate reisijate karantiinireeglid. Samuti kaotati igapäevane lendude arvu ülempiir. Samal päeval teatas riiklik tervisekomisjon, et 8. jaanuaril alandatakse Covid-19 ametlikult B-klassi nakkushaiguseks.

Meeletu reisihuvi

Poole tunni jooksul pärast piiride taasavamise uudist kümnekordistus reisisaidi Trip.com populaarsete sihtkohtade otsing. Hiina reisibüroo Qunarl lennupäringute arv suurenes esimese 15 minuti jooksul pärast teadaannet seitse korda. Hiinlaste kõige populaarsemad sihtkohad olid Macau, Hongkong, Jaapan, Tai ja Lõuna-Korea.

Kuid Hiina sees on olnud vastakaid reaktsioone.

«Mul on selle üle hea meel, aga olen ka sõnatu. Kui me seda [taasavamist] niikuinii teeme – miks ma pidin sel aastal kõiki neid igapäevaseid Covid-teste ja sulgemisi kannatama?» ütles Shanghais elav Rachel Liu.

Ta ütles, et on talunud kolm kuud täielikku isolatsiooni, kuid peaaegu kõik tema pereliikmed on viimastel nädalatel nakatunud. Eelmisel nädalal jäid palavikku tema vanemad, vanavanemad ja elukaaslane, kes elasid kolmes erinevas linnas Xi'anis, Shanghais ja Hangzhous.

Paljud on väljendanud ka veebis muret piiride taasavamise pärast. «Miks me ei võiks oodata, kuni see laine üle läheb, ja siis piirid avada? Meditsiinitöötajad on juba väsinud ja vanurid ei ela ühe kuu jooksul kahte nakkust üle,» seisis ühes enim meeldimisi kogunud kommentaaris Weibo lehel.

Ravimeid pole

Pekingi ja Shanghai elanikud väidavad, et neil hakkavad gripi ja külmetusravimid otsa saama. Kardetakse, et krematooriumid on ülekoormatud, sest sajad surmajuhtumid võivad olla avalikustamata.

Pealinnas Pekingis plaanivad võimud levitada Pfizeri tablette Paxlovid, et vähendada nakkuse raskust, kuid tervisekeskuste kinnitusel pole ravimit veel tarnitud.

Hiina uus pööre on pannud Xi raskesse olukorda, sest just tema oli null-Covidi liikumapanev jõud, keda paljud süüdistasid inimeste liigses piiramises ja majanduse sandistamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles