Uuring: pooled eestimaalased on panustanud heategevusse

BNS
Copy
Annetused Ukraina Punasele Ristile.
Annetused Ukraina Punasele Ristile. Foto: Elmo Riig

Kantar Emori uuringust selgus, et pooled Eesti elanikest on püsivalt või ühe korra teinud annetuse mõne organisatsiooni tegevuse toetamiseks.

SEB Heategevusfondi tegevjuhi Triin Lumi, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Toompea Kaarli koguduse õpetaja Jaak Ausi ning Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi juhatuse liikme Siiri Ottender-Paasma sõnul on Eesti elanikud suhteliselt aktiivsed annetajad, kes eriti aasta lõpus soovivad head teha.

Kõik kolm kinnitavad, et pühade ajal paistavad annetamine ja heategevus rohkem silma.  Lumi sõnul on annetajate seas neid, kes soovivad ühiskonda panustada ning altruistlikult aidata neid, kes seda vajavad. Ent on ka neid, kellel on endal sarnane kogemuslugu, mis annetust tegema ajendab.

«Igal inimesel on oma lugu – nii annetajal kui abivajajal. Meie «Jõulusoovide puule» kogutakse kokku Eestimaa turva- ja asenduskodudes elavate laste jõuluvanale saadetud unistused ja soovid ning iga sealse kingisoovi taga on oma lugu,» ütles Lumi.

Tema sõnul võib suusapaar teha poisist uue tippsuusataja ja kõrvaklapid võimaldavad suurperes kasvades lemmikmuusikat kuulates kasvõi natukenegi omaette olla. «Pealtnäha pisikesed asjad või väike panus lapse huviringi toetuseks, aitavad kaasa sellele, et ka asendushooldusel kasvavad lapsed saavad end tunda võrdväärsetena tavaperes kasvavate eakaaslastega,» rääkis Lumi.

Ottender-Paasma sõnul aitab Lastefond kõiki lapsi, kes vajavad kas uudset ravivõimalust või ravimit, mida riiklikest vahendistest ei rahastata. Näiteks harvikhaiguste ravi on Eestis sisuliselt rahastuseta – need ravimid on kallid ja ka majanduslikult toime tulevad pered ei saa tihti oma lapsele uudset, kuid tihti elupäästvat ravi võimaldada.

Kirikud koguvad enamasti annetusi selleks, et kirik üldse toimida saaks ja püsiks. «Annetuste kogumise eesmärgiks on, et kirikus oleks soe, valge ja helge, ning et kiriku uks oleks avatud igaühele, kes tahab sinna tulla,» rääkis Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus.

Annetada saab nii raha kui ka aega

SEB Heategevusfond kogub annetusi peamiselt pangalingi või ülekannete kaudu. Keskmine annetussumma on 10 eurot, kuid on ka annetusi, mis ulatuvad mitme tuhande euroni.  Kaarli kirikus aga on annetuste kogumiseks olemas ka makseterminal. 

Lumi, Aus ja Ottender-Paasma ütlesid, et lisaks rahalisele toetusele on väga palju abi, kui inimesed annetavad oma aega ning panustavad hoopis vabatahtlikuna. Nad innustavad inimesi mitte muretsema annetuse või heateo suuruse pärast – üks pisike hea tegu võib kaasa tuua suure muutuse.

SEB Heategevusfond on loodud laste heaks, kes ei saa kasvada oma päritolu peres. Fondi eesmärk on koostöös sotsiaalasutustega aidata kaasa vanemliku hoolitsuseta jäänud laste olukorra parandamisele.

Juba 14. aastat järjest kogutakse Eestimaa turva- ja asenduskodudes kokku seal elavate laste jõuluvanale saadetud unistused ja soovid. «Jõulusoovide puult» on igal annetajal võimalus valida laps, kelle jõulukingitusse panustada. 

Toompea Kaarli Kogudusele annetustega aga kaetakse koguduse kulud ning eraldi annetusi kogutakse veel kiriku remondiks, oreli hoolduseks ning Kaarli kooli ja Pühalaulu kooli toetuseks.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi kogutud annetuste abil toetatakse sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid ning seadmete soetamist haiglatele.

2023. aastal panustab Lastefond ka kõigi vastsündinute skriiningusse, et lapsed jõuaksid võimaliku diagnoosini varakult – see annab võimaluse alustada ka ravi varakult ja päästa elusid.

Pea kahekümne tegevusaasta jooksul on kogutud ligi 10 miljoni euro jagu annetusi ning aidatud 2000 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles