III pensionisammas Viimane hetk saada riigilt kuni 1200 eurot puhtalt kätte

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Tuleva asutaja Tõnu Pekk.
Tuleva asutaja Tõnu Pekk. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Tulumaksutagastusega kolmanda pensionisamba tänavuste sissemaksete tähtaeg kukub täna kell 15.59 ja enne seda tehtud sissemaksetelt saab uuel aastal 20 protsenti tulumaksu tagasi.

Kolmanda samba pensionifondid on sel aastal teinud tubli languse, mis ulatub keskmiselt 10–19 protsendini, vaid LHV täiendav pensionifond on sel aastal piirdunud 0,11-protsendise langusega, mis on kõigi kolmanda samba fondide parim tulemus. See ei ole aga vähendanud kolmanda sambaga liitujate huvi.

Swedbanki Investeerimisfondi ASi juhi Age Petteri sõnul tõstis teise samba pensionireform inimeste teadlikkust erinevate kogumislahenduste osas ja tõi kolmanda sambaga liitujaid juurde.

«Üle turu on tänavu olnud 11 protsenti rohkem liitujaid kui mullu,» rääkis Petter, kelle sõnul on liitujate hulgas ka teisest sambast tulijaid. «Liitujate arvu on suurendanud üldine teadlikkuse kasv ja teadmine, et see võimaldab tulumaksutagastust sissemakselt, mis ulatub kuni 15 protsendini sissetulekust või kuni 6000 euroni aastas.»

Riigi tagastava summa limiit on 15 protsenti aasta sissetulekult või kuni 6000 eurot, mis teeb maksimumsummaks 1200 eurot.

Tagastatavat summat saad kontrollida Swedbanki III samba maksutagastuse kalkulaatorist.

Tuleva kolmanda samba pensionifondidega on liitunud tänavu samuti rohkem investoreid kui möödunud aastal ja sissemakseid on koguni kolmandiku võrra enam kui mullu.

«Detsembris tehakse nagu alati väga palju sissemakseid ja meie jaoks tuleb tulemus 30 protsenti parem kui mullu,» ütles Tuleva fondijuht ja juhatuse liige Tõnu Pekk.

Detsembris tehakse nagu alati väga palju sissemakseid ja meie jaoks tuleb tulemus 30 protsenti parem kui mullu.

Tõnu Pekk

Ehkki see aasta on olnud finantsturgudel turbulentne, on rahapaigutused kolmandasse sambasse kasvanud.

«Aasta lõpp on olnud alati aktiivsem ja kaks kuni neli korda kõrgemate paigutustega kui aasta algus,» ütles Petter. «Olgugi et on olnud keeruline aasta, näeme ka nüüd, et rahapaigutused on kasvanud nii novembris kui ka detsembris. Paljud ootavad viimase minutini ja kella kukkumiseni sissemakse tegemisega.»

Peki sõnul on neil õnnestunud aidata inimestel läbi näha sellest lihtsast põhimõttest, et kasutada ära tulumaksutagastus enne, kui oma raha mujale paigutada ja teha seda täies teadmises, et turud tõusevad ja langevad.

«Kogudes on kõige mõistlikum teha regulaarseid sissemakseid ja mitte innustuda siis, kui turg üles läheb ega masenduda siis, kui alla tuleb,» lausus Pekk.

Turuüleselt on kolmanda samba pensionifondidesse kogunenud 417 miljonit eurot ehk 10 protsenti sellest summast, mis on teise pensionisamba fondides. Kolmanda sambaga liitujate arv küünib 200 000ni, samas kui teise pensionisambaga on liitunud 515 000 inimest.

Arvestades kõrget inflatsiooni ja suuri energiaarveid, võiks arvata, et inimeste investeerimisvõimekus on vähenenud, kuid tegelikkus on teine. «Ma ise oleks ka eeldanud, et inimesed maksavad vähem, aga seda ei ole näha olnud, samuti ei ole ka raha rohkem välja võetud,» ütles Pekk.

Peki sõnul on aga tõsiasi see, et sissemakseid tehakse väikeses osas. «Vähe on neid, kes kasutavad ära oma makselimiidi ja kui sa enne ei pannud sinna eriti palju, siis ei ole sealt ka palju kärpida,» märkis Pekk.

Teisest sambast ületulemist on Tulevas vähe olnud. «Me oleme öelnud, et see ei ole mõistlik, sest fondid on sarnased ja täiesti mõttetu on kanda ületulemisel seda tulumaksukulu seal vahepeal,» ütles Tõnu Pekk.

Kas uuel aastal jõuavad pensionifondid taas plussi, ei soovi ennustada ei Pekk ega Petter. Petteri sõnul on keeruline ette näha, mis maailmas juhtuma hakkab. «Ootame, et intressitasemed stabiliseeruksid ja inflatsioon pidurduks ning ehkki majanduskasvu väljavaated pole roosilised, ei tähenda see, et finantsturud peaksid negatiivsed olema,» märkis Petter.

Viimase suurema III pensionisambaga liitujate laine tõi seadusemuudatus 2020. aasta lõpus, mis sätestas selle ajani liitujate pensionieaks 55 eluaastat. Alates 2021. aastast liitujate pensioniiga on liikuv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles