Rahandusminister tutvustab Elektrilevi eraldamise võimalusi valitsusele

BNS
Copy
Rahandusminister Annely Akkermann.
Rahandusminister Annely Akkermann. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Annely Akkermann valmistub esitama valitsusele analüüsi võrguettevõtte Elektrilevi eraldamise kohta Eesti Energiast. Valminud analüüs pakub kahe ettevõtte eraldamiseks mitu varianti.

«Eraldamine on jätkuvalt töös ning valminud ka vastav analüüs, mis pakub eraldamisprotsessis erinevaid lahendusi. Hetkel käivad ettevalmistused analüüsi esitamiseks valitsusele seisukoha kujundamiseks,» kinnitas Akkermann BNS-ile.

Elektrilevi eraldamise Eesti Energiast otsustas valitsus juba mullu suvel. Samas on kehtivates omaniku ootustes Eesti Energiale, mille toonane rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus augustis kinnitas, kirjas, et Elektrilevi jääb Eesti Energia osaks.

Euroopa Liidu 2019. aasta direktiiv elektrienergia siseturu uute normide kohta näeb ette, et üle 100 000 tarbijaga jaotusvõrguettevõtja tuleb jaotamisega mitteseotud tegevusest eraldada, sealjuures ei tohi see ettevõte enam tegeleda vabaturu teenuste pakkumisega. Siin on lähtutud võrguettevõtja neutraalsuse põhimõttest, et tagada võrdne ja aus kohtlemine kõigile turuosalistele, Elektrilevil on üle 533 000 elektrivõrguteenuse kliendi ja ettevõtte turuosa on umbes 80 protsenti.

Elektrilevi haldab 63 000 kilomeetrit elektriliine ning 25 300 alajaama üle terve Eesti. Ettevõtte võrgupiirkonda ei kuulu suurematest aladest vaid Narva ja selle ümbrus, kus võrguteenust pakub teine jaotusvõrguettevõte. Alates 2021. aasta juuli lõpust, Imatra Elektri omandamisega, laienes Elektrilevi võrguteenuse piirkond Läänemaale ja Viimsisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles