Kas dollari tugevnev trend on pöördumas?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mis saab dollarist?
Mis saab dollarist? Foto: Reuters/ScanPix

Alates 2021. aasta keskpaigast on dollar olnud tugevas tõusutrendis ning 20-protsendiline tugevnemine päädis 0,9600 EUR/USD tasemel. Viimase kuu jooksul on dollar võrreldes oma tipuga nõrgenenud ligi 10 protsendi võrra. Kas algamas on pikem dollari langustrend, küsib Swedbankist Art Lestberg.

Kui lühidalt kokku võtta, siis tugeva dollari peamised põhjused on olnud kõrgemad intressid ja kõrgeks kruvitud geopoliitilised pinged maailmas.

Ärevatel aegadel eelistavad investorid suuri ja tugevaid majandusi, kuhu oma varad «parkida», ja selles osas ilmselt kiireid muutusi ette ei ole näha. Ka intresside osas võib sama tõdeda, sest vaatamata globaalsele intresside tõusulainele on USA endiselt muust maailmast ette rebinud ja intressierinevus dollari kasuks jääb vähemalt lähima aasta jooksul püsima.

USA majanduse olukord on võrreldes eurotsooniga tunduvalt parem nii kasvu kui tööhõive osas ning see võimaldab USA föderaalreservil tunduvalt agressiivsemalt intresse tõsta, võrreldes näiteks Euroopa Keskpangaga. Intressitõusu peamiseks mootoriks on ebameeldivalt kiirenev inflatsioon. Sellest jagu saamine pelgalt intresside tõstmisega ei pruugigi nii lihtne olla, sest energiahinnad püsivad kõrged ja ka valitsuste eelarvepuudujääkide suurenemine on vastuolus kulutuste kokkuhoiu vajadusega.

Dollari võimalikud riskitegurid on rohkem siseriiklikku päritolu. Esimesena võiks välja tuua iga-aastase draama seoses USA valitsuse võlalimiidi suurendamisega. Kuna demokraadid kaotasid vahevalimistel USA Kongressis enamuse, siis valitsuse võlalimiidi tõstmine võib venida või viia isegi valitsusaparaadi osalise sulgemiseni määramatuks ajaks.

Teise, veidi pikemaajalise riskitegurina võib välja tuua järgmised presidendivalimised, ning äsja teatas oma kandideerimisest ekspresident Donald Trump. Kindlasti tuleb seoses presidendikampaaniaga veel palju arenguid, millel võib ka dollari kursile oluline mõju olla.

«Kokkuvõtvalt võib öelda, et pragune dollari nõrgenemine on pigem kergendav korrektsioon peale pikka tugevnemist ning edasine langusruum on pigem piiratud. Tundub tõenäoline, et järgneva kuue kuu jooksul näeme dollarit viimase kuu laiemas kauplemisvahemikus ning pigem vahemiku tugevamas pooles EUR/USD pariteedi juures. Arvestada tuleks ka tavapärasest intensiivsemate vahemikusiseste kursikõikumistega,» märkis Lestberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles