Seadus on karm, aga mitte täitmiseks: kõige tüütumad vaidlused takerduvad raha taha (6)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kasutatud autode müügiplats. Foto on illustreeriv.
Kasutatud autode müügiplats. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Eestis on seadusi ja muid reegleid, mida justkui täitma ei peakski – üks selline ebakindel valdkond on tarbijakaitse, kus küll seadus inimest kaitseb, aga päriselus jääb ikkagi ostja sageli narri olukorda.

Tarbijakaitseameti poole on tänavu pöördunud terve väikelinnatäis inimesi – 21 000 tarbijat. Suurem osa vaidlusi leiab lahenduse nii, et tarbijakaitse räägib pooltega asjad läbi. Probleem tekib siis, kui kaupleja ametiga ei nõustu.

Sel aastal on avalikkuse ette tulnud ridamisi lugusid, kus inimene on jäänud kauplejaga hätta ning pöördunud õiguse saamiseks tarbijakaitsesse. Tulemus pole aga alati kiita: tarbijakaitse hakkab tööle, leiab, et kliendil on õigus, pöördub kaupleja poole, et õigus jalule seada – aga ei midagi. Kaupleja ignoreerib ameti otsust, tarbijakaitse paneb kaupleja oma musta nimekirja, kust ta siis aasta pärast lihtsalt kustutatakse. Klient õigust ei saa, sest tarbijavaidluste komisjoni otsus pole juriidiliselt siduv: kes tahab – täidab, kes ei taha – ei täida. Petta saanud klient võib kohtutee jalge alla võtta, kui huvi ja jonni jätkub.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles