Euroopa suusakeskused kergitasid alanud hooajal tublisti hindu. Mis toimub Eestis? (1)

Erkki Erilaid
Copy
Kuutsemäe suusakeskus.


Foto Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees
Kuutsemäe suusakeskus. Foto Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Rohkem kui 20 Euroopa juhtivat suusakuurorti on sel talvel hindu tõstnud vähemalt 10 protsenti. Eestis hinnad aga võrreldes eelmise hooajaga eriti muutunud ei ole.

Kiiresti kallinenud energia tuules on tõstnud enamik Euroopa populaarsematest suusakeskustest sel hooajal hoogsalt hindu. Lisaks hindade kergitamisele üritatakse suuremate energiakuludega toime tulla ka uute säästunippidega, kirjutas Bloomberg.

Näiteks Alpides asuv Prantsusmaa kuurort Avoriaz tõstis suusapasside hindu esimest korda kahe aasta jooksul. Teises Prantsusmaa sihtkohas, Val Thorensis, lülitub suusatõstuki küte nüüd automaatselt välja, kui uksed on avatud. Šveitsis Saas-Fee linnas töötavad liftid energia säästmiseks jällegi aeglasemalt.

Kulutused mäesuusatamisele kasvavad pea kogu Euroopas. Näiteks maksab nädal Šveitsi kõrgklassi kuurordis Zermattis nüüd 1560 eurot inimese kohta, mis on 25 protsenti rohkem kui eelmisel hooajal. Seejuures on võetud arvesse vaid tõstukipileteid, suusakoolitust, varustuse renti ja kulutusi toitlustusele ning toodud hinnale lisanduvad veel majutuskulud.

Prantsusmaal on Val Thorensi ja Meribeli kuurortides hinnad tõusnud umbes 15 protsenti, üle 900 euro. Poole odavamalt, ehk ligikaudu 500 euroga, saab nädal aega mäge sõita aga Bulgaarias Banskos, kuid ka seal on hinnad ligi kümnendiku sel hoojala varasemast kallimad. Soomes Rukal saab aga kuueks päevaks mäepileti, suusarendi, koolituse ja söögid-joogid mäel umbes 750 euroga.

Hoolimata järsust kallinemisest, on suusapuhkuste vastu huvi rekordiliselt suur. Näiteks britid on juba teinud alanud hooajaks 35 protsenti rohkem broneeringuid kui enne pandeemiat 2019. aastal. Austrias, Saksamaal ja Šveitsis läbiviidud küsitlused näitavad, et inimesed mitte ei loobu üldise hinnatõusu tõttu suusareisidest, vaid pigem lühendavad reise.

Kuna paljud pole kaks aastat mägedele saanud, siis pole kallis hind takistuseks. «Mina pole 20 aasta jooksul näinud niivõrd palju varajasi broneeringuid, kui sel hooajal,» ütles Ühendkuningriigi suurima suusareisikorraldaja Skiworldi müügi- ja turundusdirektor Diane Palumbo.

Ka Eesti suusakeskused on alanud hooajaga väga rahul. «Avasime mäe 17. detsembril ja kohe olid sõitjad kohal,» ütles Kiviõli seikluskeskuse üks asutaja ja eestvedaja Madis Olt. «Lumine talv on meie jaoks kõige parem turundaja. Sellest, et mäel on tänu lumekahuritele korralikud rajad, inimeste meelitamiseks ei piisa, ka muidu peab ilus talveilm olema.»

Paraku pole suusakeskuste energiakulud sel hooajal rohke lume abil märkimisväärselt vähenenud. «Nõlvad tuleb ikkagi tehislumega sõidetavaks teha. Selleks, et ilma läbi saaks, peaks lund sadama vähemalt meetrijagu,» selgitas Olt.

Samas hindu suusakeskused sel hooajal tõstnud ei ole. «Kergitasime mäepileti maksumust eelmise hooaja keskel, kui elekter järsult kallines. Sel hooajal neid enam põhjust tõsta pole,» arvas Olt.

Kiviõli seikluskeskuses maksab mäepilet terveks päevaks 34 eurot. Kuigi seikluskeskus ise majutust ei paku, siis teadis Olt, et mäealune hostel on vähemasti nädalalõppude osas juba märtsini välja müüdud.

Kuutsemäe ja Väike-Munamäe suusakeskuse juhataja Priit Tammemägi sõnul ei tõstnud ka nemad sel hooajal hindu. Mäepilet terveks päevaks maksab 38 eurot ja seda saab kasutada mõlemas Otepää keskuses.

«Vaatamata pea kõikide sisendhindade tõusule me oma panust Eesti meeletusse inflatsiooni ei andnud,» ütles Tammemägi. «Lootust on, et tänu universaalteenusele võib meie energiakulu tulla ehk isegi väiksem kui eelmisel hooajal.»

Tänavu avati mõlemad Otepää keskused juba 25. novembril, mis on tavapärasest mõnevõrra varem. «Oleme õnnelikud, kui saame avada enne jõule, kuid on olnud ka hooaegu, kus saame mägedel talverõõmu pakkuda hilise avamise tõttu vaid kuu või paar.»

Sel talvel oleks tema sõnul patt nuriseda. «Looduslik lumi on andnud inimestele hea emotsiooni, et mägedele tulla,» lausus Tammemägi. «Külastajaid jätkub ning meie majutuskohtades on nädalalõpud juba kevadeni välja müüdud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles