Soul: Põhja-Korea häkkerid varastasid miljardi euro väärtuses krüptot

Copy
Korea Töölispartei kongress Pyongyangis, Põhja-Koreas.
Korea Töölispartei kongress Pyongyangis, Põhja-Koreas. Foto: 朝鮮通信社

Põhja-Korea häkkerid on viimase viie aasta jooksul varastanud hinnanguliselt 1,5 triljoni woni (1,1 miljardit euro) väärtuses krüptoraha ja muid virtuaalseid varasid, millest üle poole varastati ainuüksi sel aastal, teatas Lõuna-Korea luureagentuur sel nädalal.

Ekspertide ja ametnike sõnul on Põhja-Korea pöördunud krüptohäkkimise ja muu ebaseadusliku kübertegevuse poole, et saada hädavajalikku välisvaluutat, millega toetada oma habrast majandust ja rahastada oma tuumaprogrammi pärast karme ÜRO sanktsioone ja Covid-19 pandeemiat.

Lõuna-Korea luure teatel peetakse Põhja-Korea võimet varastada digitaalset vara üheks parimaks maailmas, sest riik on keskendunud küberkuritegevusele pärast seda, kui 2017. aastal karmistati ÜRO majandussanktsioone vastuseks tema tuuma- ja raketikatsetustele.

Aastatel 2016–17 kehtestatud ÜRO sanktsioonidega keelati Põhja-Korea peamised ekspordiartiklid, nagu kivisüsi, tekstiil ja mereannid, ning samuti sunniti liikmesriike Põhja-Korea välismaiseid töötajaid kodumaale tagasi saatma. Selle majandust tabasid täiendavad tagasilöögid pärast seda, kui kehtestati ühed maailma kõige karmimad piirangud pandeemia vastu.

Luureagentuuri teatel on riiklikult toetatud Põhja-Korea häkkerid alates 2017. aastast varastanud hinnanguliselt 1,5 triljonit woni (1,1 miljardit eurot) virtuaalseid varasid üle maailma, sealhulgas ainuüksi sel aastal umbes 800 miljardit woni (585 miljonit eurot).

Agentuuri sõnul on oodata, et Põhja-Korea häkkerid korraldavad järgmisel aastal rohkem küberrünnakuid, et varastada Lõuna-Korea arenenud tehnoloogiaid ja konfidentsiaalset teavet Lõuna-Korea välispoliitika ja riigi julgeoleku kohta.

Selle kuu alguses leppisid Ameerika Ühendriikide, Lõuna-Korea ja Jaapani kõrged diplomaadid kokku, et suurendavad jõupingutusi Põhja-Korea ebaseadusliku kübertegevuse piiramiseks. Veebruaris ütles ÜRO ekspertide rühm, et Põhja-Korea jätkab sadade miljonite dollarite varastamist finantsasutustelt ning krüptovaluutafirmadelt ja -vahetuselt.

Vaatamata majandusraskustele on Põhja-Korea sel aastal teinud rekordarvu raketikatsetusi, mis mõne eksperdi sõnul on püüe moderniseerida oma relvastust ja suurendada mõjuvõimu tulevastel läbirääkimistel konkurentidega, et jõuda sanktsioonide leevendamise ja muude järeleandmisteni.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles