Saksamaa taaselustab söeenergia, kuna energiajulgeolek trumpab kliimaeesmärke

PM Majandus
Copy
RWE söeelektrijaamad Kölni lähedal.
RWE söeelektrijaamad Kölni lähedal. Foto: WOLFGANG RATTAY

Saksamaa kavatseb suurendada oma sõltuvust söest, et võidelda enneolematu energiakriisiga, ning see tuleb oma ambitsioonikate kliimaeesmärkide arvelt, kirjutab Bloomberg.

Bloombergi koostatud andmete kohaselt põletab Euroopa suurim majandus antud fossiilset kütust elektrienergia saamiseks kõige kiiremas tempos viimase kuue aasta jooksul. Samuti on nad üks vähestest riikidest, kes suurendab järgmisel aastal kivisöe importi.

Energiaettevõte Uniper SE teatas, et pikendab kahe Saksamaal asuva söeküttel töötava elektrijaama äritegevust hiljemalt 2024. aasta märtsini, et säästa maagaasi eelseisvatel talvedel.

Üle maailma on väga saastav ja suhteliselt odav kivisüsi tagasi tulemas, kuna riigid püüavad vältida energiakulude tõusu põhjustatud majandussurutist. Euroopas on kriis terav, sest Venemaa on Ukrainas peetud sõja tagajärjel piiranud gaasitarneid.

Saksamaa püüab nüüd leida tasakaalu energiajulgeoleku suurendamise lühiajalise prioriteedi ja pikemaajalise eesmärgi vahel, milleks on nullilähedane heitkogus aastaks 2045.

«Kõik hoiavad oma kliimaeesmärkidest kinni, kuid on tõsi, et kui seisad dilemma ees, kas hoida tuled põlemas või vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid, siis tehakse otsus hoida tuled põlemas,» ütles Rahvusvahelise Energiaagentuuri gaasi-, söe- ja energiaosakonna juhataja kohusetäitja Carlos Fernandez Alvarez.

Saksamaa kavatseb kivisöe kasutamise järk-järgult lõpetada 2038. aastaks, kuid valitsuskoalitsioon nõuab veelgi varasemat 2030. aasta eesmärki. Praeguse kriisi üleelamiseks on riik ajutiselt taaskäivitanud mõned elektrijaamad, mis olid välja lülitatud.

Saksamaa toodab praegu enam kui kolmandiku oma elektrist söeküttel töötavatest elektrijaamadest, selgub föderaalse statistikaameti Destatise andmetest. Kolmandas kvartalis oli selle kütuse abil toodetud elektrienergia 13,3% suurem kui aasta varem samal perioodil, teatas amet.

Saksamaa kivisöe kasutamise taaselustumisel on kaks peamist põhjust, milleks on kütuse üleminek kallilt maagaasilt ja elektrienergia nõudluse kasv Prantsusmaal, kus elektritootmist on pärssinud tuumareaktorite seisakud.

Selle kuu jooksul muutus Saksamaa elekter kohati sama saastavaks kui Lõuna-Aafrikas ja Indias toodetud elektrienergia, kuna madalam tuulekiirus piiras taastuvenergia tootmist ja söetarbimine tõusis, selgub Electricity Mapsi rakendusest, mis koondab võrguandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles