Teaduslik uuring tõestab, et raha eest saab õnne osta (1)

PM Majandus
Copy
Uuringu kohaselt olid inimesed, kellele anti ühekordne viiekohaline summa, õnnelikumad kui nende eakaaslased isegi veel mitu kuud pärast selle kulutamist.
Uuringu kohaselt olid inimesed, kellele anti ühekordne viiekohaline summa, õnnelikumad kui nende eakaaslased isegi veel mitu kuud pärast selle kulutamist. Foto: Ute Grabowsky/photothek.net via www.imago-images.de

Me oleme sageli kuulnud, et raha eest ei saa õnne osta, kuid kui tõsi see tegelikult on? Üks uuring püüdis seda välja selgitada, jagades osalejatele 10 000 dollarit (9400 eurot) ja mõõtes, mis juhtus.

Nagu arvata võis, muutis rahasumma jagamine inimesi tõepoolest õnnelikumaks, kuid ainult teatud piirini. Näiliselt ei märganud need, kes teenisid üle 123 000 dollari (115 000 euro), jagamise tulemusena mingit täiendavat õnnelikkust.

«Võrreldes rahasaajaid kontrollrühmaga, kes raha ei saanud, annab see eksperiment põhjapanevaid tõendeid selle kohta, et rahaülekanded suurendavad oluliselt õnne mitmekesise ülemaailmse valimi puhul,» kirjutasid autorid teadusajakirjas PNAS avaldatud uuringus.

Uuringus osales 200 inimest seitsmest erinevast riigist, kes kõik olid erineva sissetulekuga. Nad registreerusid uuringusse 2020. aastal ja ei teadnud, milles nad osalevad.

Uuringus kasutatud raha tuli kahelt jõukalt doonorilt, kes nõustusid teaduse nimel 2 miljonit dollarit (1,9 miljonit eurot) ümber jagama. Uuringus osalenud riigid ulatusid kõrge sissetulekuga riikidest, nagu USA, kuni madalama SKTga riikide, nagu Keenia, vahel. Kõik osalejad rääkisid inglise keelt, olid väga erinevas vanuses ja enamasti kõrgharidusega.

«Saadav kasu oli suurim nende saajate puhul, kellel oli kõige vähem. Madalama sissetulekuga riikide elanikud said kolm korda rohkem õnne kui kõrgema sissetulekuga riikide elanikud,» teatasid teadlased.

Õnn on muidugi täiesti subjektiivne tunne. Kuid teadlased lähenesid sellele viiepunktilise «Eluga rahulolu skaala» abil ning positiivseid ja negatiivseid tunnetusi mõõtva hindega ühest kuni viieni.

Osalejad, kes said raha, näitasid, et nende õnnelikkus paranes märkimisväärselt võrreldes kontrollgrupiga (100 inimest, kes nende kahjuks ei saanud midagi).

Nagu arvata võis, oli mõju suurem madalama sissetulekuga riikides. Kõigi 200 inimese puhul paranes üldine eluga rahulolu keskmiselt 0,36 punkti võrra inimese kohta. Rikaste doonorite rahulolu vähenes aga hinnanguliselt 0,16 punkti võrra igaühe kohta.

Kuid üldjoontes, järeldasid teadlased, et rikkuse ümberjagamine andis kõigile 225 korda rohkem rahulolu võrreldes sellega, kui kaks doonorit oleks lihtsalt raha säilitanud.

Kokkuvõttes näib, et teatud piirini saab raha eest osta rohkem õnne ning raha kaotamine jõukate inimeste jaoks on tõenäoliselt vähem mõjuv kui teiste kogetud kasu. Nagu üks autoritest ütles ABC Newsile, on 10 000 dollarit paljude jaoks elu muutev summa ja antud juhul räägivad tulemused enda eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles