Ukraina hinnangul langes teraviljasaak sõja tõttu umbes 40%

Copy
Viljakoristus Odessas.
Viljakoristus Odessas. Foto: OLEKSANDR GIMANOV

Ukraina hinnangul vähenes teraviljasaak Venemaa sissetungi tõttu umbes 40 protsenti võrreldes eelmise aastaga, ütles riigi tööstuse esindaja reedel AFP-le.

«Me prognoosime aasta lõpuks 65-66 miljoni tonni suurust teraviljasaaki», ütles Ukraina teraviljaühingu juht Serhi Ivaštšenko pärast eelmise aasta 106 miljoni tonni suurust rekordsaaki.

«Peamine põhjus on sõda,» mis tõi kohe kaasa kütusepuuduse ja takistas külvi, ütles Ivaštšenko.

Ukraina on suur teravilja eksportija, kuid Venemaa sissetung veebruari lõpus peatas tarned ja blokeeris Ukraina sadamates 20 miljoni tonni teravilja eksportimist.

«Sadamad blokeeriti... see katkestas tsükli, kõrvaldades põllumeeste sissetulekuallika,» ütles Ivaštšenko.

«See ja muidugi sõda tähendas, et põllumeestel ei olnud piisavalt raha väetiste ostmiseks ning nende saagikus vähenes,» selgitas ta.

Juulis allkirjastatud ning ÜRO ja Türgi vahendusel sõlmitud pöördeline kokkulepe kehtestas ekspordi taastamiseks ohutu laevakoridori.

«Mitmete piirkondade okupeerimine, lahingud põldudel ja infrastruktuuri hävitamine halvendasid siiski tootmist,» sõnas Ivaštšenko.

Pärast intensiivseid läbirääkimisi Venemaaga, kes ajutiselt loobus kokkuleppest, pikendati novembris teedrajavat kokkulepet 120 päeva võrra.

Kokku on Ukraina sadamatest alates sellest ajast lahkunud 580 laeva, mis on vedanud umbes 15 miljonit tonni teravilja, teatasid riigi ametiasutused.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles