Nädalavahetuse jõulupüha eest vabad päevad nädala sees: palju see maksab?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vabal päeval on majandusele oma hind
Vabal päeval on majandusele oma hind Foto: @thehazelpotato/ CATERS NEWS/SCANPIX

Jõuluaegsed riigipühad on tänavu jälle lõviosas nädalavahetusel ja lisa vaba puhkeaega nagu polekski. Mis oleks, kui rakendaks mitmes riigis kasutatavat süsteemi, et nädalavahetusele langeva riigipüha eest saab vaba päeva uuel nädalal? Kui palju see maksma läheks?

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja tõdes, et tööpäevade arvu muutus mõjutab majandusaktiivsust.

«Pühadega seostub kaks vastandlikku efekti: esiteks kasvab pühade ajal osas kaubagruppides tarbimine ja see tõstab majandusaktiivsust. Samas pole see efekt otseselt seotud tööpäevade arvuga, vaid pühade endaga. Väiksem tööpäevade arv aga vähendab majandusaktiivsust,» märkis ta.

Kuna aastas on umbes 250 tööpäeva, siis ühe tööpäeva kadumise maksimaalne mõju on 1/250 ehk 0,4 protsenti. See hinnang kehtib eeldusel, et majandusaktiivsus väheneb proportsionaalselt koos tööpäevade arvuga. Rahas mõõdetuna tähendaks üks päev vähem tööd ühiskonnale sel aastal maksimaalselt 144 miljonit kaotust.

«Tõenäoliselt siiski oleks tegelik langus väiksem. Euroopa Keskpank on varem hinnanud, et ühe tööpäeva mõju SKT-le kõigub riigiti ja võib Prantsusmaal olla 0,2…0,3 protsenti, aga euroalal keskmiselt on see pigem 0,05…0,1 protsenti. 0,1 protsenti SKTst oleks sel aastal ligi 36 miljonit eurot,» lausus ta. «Tööpäevade arvul on kindlasti mõju ja see paistab hästi välja, kui vaatame näiteks elektri tarbimist. Nädala sees olevad puhkepäevad on sarnase tarbimisprofiiliga kui nädalavahetus.»

Samas võib jõulupühadele mõelda ka nii, et suur osa inimestest võtaks nagunii puhkust või töötaks vähem intensiivselt ja lisanduva puhkepäeva mõju poleks detsembris kuigi suur.

«Elektritarbimise andmetest on samuti näha, et inimesed on ka koolivaheaegadel vähem töised. See tähendab, et jõuluajal antud lisapuhkepäevade mõju majandusele oleks ilmselt väiksem kui muul ajal,» ütles Oja. «Samas võib see tähendada, et kui jõuluajal saab kasutada puhkepäevi ega pea puhkust võtma, võib puhkust jällegi võtta kiiremal ajal ja selle mõju majandusele oleks omakorda suurem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles