Enefit Green kahekordistab Sopi-Tootsi tuulepargiga Eesti tuuleenergia toodangu (1)

PM Majandus
Copy
Tootsi Suursoosse on juba rajatud alajaam, mis on piisavalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi kui Sopi tuulepargist.
Tootsi Suursoosse on juba rajatud alajaam, mis on piisavalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi kui Sopi tuulepargist. Foto: Lilli Tölp

Enefit Green alustab Sopi-Toosti tuulepargi väljaehitamist ja rajab Eestisse seni suurima tuuleenergeetika ala. Samuti algab uue tuulepargi rajamine Leetu. Kokku investeerib Enefit Green taastuvenergiasse ligi pool miljardit eurot.

Neljapäeval, 22. detsembril langetas Enefit Green lõpliku investeerimisotsuse 255-megavatise Sopi-Tootsi tuulepargi väljaehitamise kohta. Samuti otsustas Enefit Green Leetu 80-megavatise Kelme tuulepargi rajamise, mis on esimene etapp kolmeosalisest arendusprojektist. Nendesse projektidesse investeerib ettevõte järgmisel kahel aastal ligi 450 miljonit eurot.

Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul on tegemist Eesti seni suurima investeeringuga taastuvenergiasse. «Sopi-Tootsi tuulepargist saab Eesti ja Baltimaade kõige kaasaegsem ja võimsam taastuvenergia tootmisala, mis pea kahekordistab kogu praeguse Eestis toodetava tuuleenergia koguse. Selle pargi toodang katab 8,5% kogu riigi elektritarbimisest ja 40% kodutarbijate elektrivajadusest,» kirjeldas Kärmas.

Leetu rajatav kolme etapiga Kelme projekt tervikuna on Kärmase sõnul oma mõjult Sopi-Tootsi pargist veelgi suurem. «Alustame praegu Leedus Kelme projekti esimese etapi väljaehitamist ning plaanime järgmise aasta jooksul investeerimisotsuseid ka järgmiste osade kohta. Tervikuna lisame Kelme tuuleparkidega regiooni elektriturule 320 megavatti tootmisvõimsust ning suures koguses odavat taastuvenergiat,» rääkis Kärmas.

Foto: Enefit Green

Enefit Green investeerib kahe pargi väljaehitamisse ligi 450 miljonit eurot. Sopi-Tootsi pargi investeering on sellest 305 miljonit ja Kelme I projekti investeering 145 miljonit eurot. Mõlema pargi rajamiseks vajaliku investeeringu tagamiseks on Enefit Green sõlminud pikaajalised elektri ostumüügilepingud. Lisaks osales Enefit Green Sopi-Tootsi tuulepargiga 110 gigavatt-tunni ulatuses edukalt riiklikul vähempakkumisel.

Järgmiste sammudena sõlmib Enefit Green lepingud mõlema tuulepargi ehitajate ning tuulikute tarnijatega. Pärast lepingute sõlmimist algavad mõlemal objektil ehitust ettevalmistavad tööd. Kelme ja Sopi-Tootsi pargid on plaanitud tootmist alustama 2024. aastal.

Sopi-Tootsi tuulepark Põhja-Pärnumaal saab olema võimsuselt Baltimaade suurim. Lisaks 38 tuulikuga 255 megavatisele pargile on Enefit Greenil kavas lähedusse välja ehitada ka ca 63-megavatine päikesepark. Päikesepargi investeerimisotsus on plaanitud järgmisesse aastasse.

Kelme I tuulepark paikneb Leedu lääneosas. Rajatav 14 tuulikuga 80 megavatine tuulepark toodab aastas ca 266 gigavatt-tundi elektrit ja saab olema Enefit Greeni suurim park Leedus. Projekti järgmiste etappide võimsus on 90 ja 150 MW.

Enefit Greenil on praegu ehituses veel kaks tuuleparki Leedus, üks Soomes ning üks tuule- ja päikesepark Eestis. Lisaks on ehituses kaks päikeseparki Poolas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles