Jaapan muutis kurssi ja plaanib suurendada tuumaenergia kasutamist (1)

Copy
Saastunud vee mahutid tsunami tõttu rikutud Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas.
Saastunud vee mahutid tsunami tõttu rikutud Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas. Foto: Hiro Komae

Jaapan võttis neljapäeval vastu otsuse toetada tuumaenergia laiemat kasutamist, et tagada energiajulgeolek üleilmse kütusenappuse tingimustes ja vähendada süsihappegaasi emissiooni; tegemist on suure kannapöördega pärast Fukushima kriisi.

Uus poliitika näeb ette, et Jaapan peab suurendama tuumaenergia kasutamist nii palju kui võimalik, taaskäivitades võimalikult palju suletud reaktoreid ja pikendades vanade reaktorite eluiga üle ettenähtud 60 aasta. Samuti näeb plaan ette uue põlvkonna reaktorite arendamist.

Tuumaenergiavastane meelsus ja mure ohutuse pärast kasvas Jaapanis järsult pärast 2011. aasta Fukushima katastroofi ja taotlusi reaktorite taaskäivitamise kohta on kiidetud heaks aeglases tempos.

Viimase aastakümne jooksul on riigi energiafirmad esitanud taotluse 27 reaktori taaskäivitamise kohta, millest 17 on läbinud karmistatud ohutuskontrolli ja vaid kümme taaskäivitatud.

Varasema plaani kohaselt pidanuks Jaapan loobuma tuumaenergiast 2030. aastaks.

Nüüdses kavas öeldakse, et tuumaenergia pakub stabiilset elektritoodangut ja on oluline energiaallikas stabiilsuse ja süsinikuneutraalsuse tagamiseks.

Plaani kiitis kolmapäeval heaks ka Jaapani tuumajärelevalveamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles