Kohus ei lubanud Narva Elektrijaamades võimsust vähendada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaamade kõrged korstnad paistavad sealkandis kõikjale kätte.
Narva elektrijaamade kõrged korstnad paistavad sealkandis kõikjale kätte. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia sai täna pärastlõunal kätte Viru maakohtu otsuse, milles leitakse, et energeetikud tohivad homme streikida, kuid elektrijaama võimsust vähendada ei tohi.

Viru maakohtu kohtunik Johannes Külaots kirjutas otsuses, et keelab streigi ajal võimsuse vähendamise, sest see tooks kaasa olulise kahju ettevõttele.

«Eesti Energia Narva Elektrijaamad on Eesti ühtse energiasüsteemi osa, samal ajal kogu Euroopa Liidu ühtse energiasüsteemi osa, mille toimimisel peab olema tagatud energiasüsteemi usaldusväärsus,» kirjutas Külaots otsuses.

Narva energeetikud soovisid reedel vähendada Eesti Elektrijaama võimsust umbes poole võrra, mis oleks põhjustanud suure segaduse elektrivarustuses, sest puudujääv energia tuleb importida.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann ütles, et ettevõte asendab streikivad töölised teistega. Töö käib elektrijaamas mitmes vahetuses ja kui mõni vajalik töötaja streigib, siis võtab ettevõte tema asendaja mõne teise vahetuse töötajate hulgast.

Bachmann märkis, et kuigi jaamas on sadu töötajaid, siis neid, kes otseselt vastutavad elektritootmise eest pole palju. Streikivad remondimehed ei takista piisava võimsusega elektritootmist.

Eesti ametiühingu juht Harri Taliga oli eile ise Narvas ja korraldas streigi ettevalmistamist.

Eesti elektrijaam töötab vähemalt 1170 MW võimsusega.

Riiklik lepitaja Henn Pärn ei soovinud otsustada, kas energeetikud tohivad võimsust vähendada.

Eesti Energia pöördus halduskohtu poole, soovides streigi täielikku keelamist. Kohus rahuldas hagi esmas õiguskaitse korras osaliselt.

Enam kui 800 energeetikut soovib korraldada toetusstreigi, et nõuda õpetajatele palgatõusu, kollektiivlepingu seaduse muudatuse tagasivõtmist ja töötukassa reservide paigutamise arutamist.

Eesti Energia peab energeetikute väljastumist poliitiliseks streigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles