Riigifirmade kasum kasvas mullu üle 80 protsendi

BNS
Copy
Superministeeriumi hoone.
Superministeeriumi hoone. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Valitsus sai neljapäevasel istungil ülevaate riigi osalusega äriühingute, sihtasutuste ja mittetulundusühingute koondaruandest 2021. aasta kohta.

2021. aasta lõpu seisuga kuulus riigile osalus 30 äriühingus. Riigi enamusosalusega äriühingute kogukäive pööras 2021. aastal pärast koroonakriisist tingitud langust tõusule, kasv oli 605 miljonit eurot.

Riigi enamusosalusega äriühingute puhaskasumid kokku moodustasid 2021. aastal 214 miljonit eurot, mis tähendab 83-protsendist kasvu võrreldes eelmise aastaga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kapitali struktuur on aruande järgi riigi osalusega äriühingutes piisavalt konservatiivne ja madala riskiga, omakapitali tase on küllaltki kõrge. Probleemkohaks on varade vähenev tulude genereerimise võime ning kasumlikkus.

Riigi äriühingute erastamisel on Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine ja börsil noteerimine edukalt ellu viidud. Julgeolekukaalutlustel ei ole plaanis võõrandada riigi osalust ASis Levira.

Toetuste mahu märkimisväärne kasv

Riigi portfelli kuulus 2021. aasta lõpu seisuga 65 sihtasutust ja lõpule jõudsid Hariduse Infotehnoloogia SA, SA Innove ja SA Archimedes likvideerimisprotsess, asutati üks uus sihtasutus, SA Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus, ning jaanuarist ühinesid SA KredEx ja Ettevõtluse Arendamise SA.

Sihtasutuste varade kogumaht kasvas 2020. aastal 2,2 miljardi euroni ja jäi samale tasemele ka 2021. aastal.

2020. aasta varade mahu hüppelise, 916 miljoni eurose tõusu aluseks olid valitsuse otsused leevendada KredExi ja Maaelu Edendamise SA kaudu tervishoiu nimel tehtud piirangute negatiivset majanduslikku mõju ettevõtlusele.

Rahandusministeerium on sihtasutused jaganud põhitegevuste alusel nelja tegevusvaldkonda: toetuste andmine, teenuste pakkumine avalikkusele sarnaselt äriühingutega, kultuuriteenuste pakkumine oma põhivara baasil ja Eesti arengu uurimine.

Riigi sihtasutuste varade kogumaht kasvas 2021. aastal 7 miljoni euro ehk protsendi võrra, moodustades 2,22 miljardit eurot. Tegevustulude ja -kulude koondmahud kasvasid 14 protsendi võrra (vastavalt 129 miljonit ja 126 miljonit eurot).

Tulude koondmaht moodustas 1,05 miljardit eurot ja kulude koondmaht 1,03 miljardit eurot. Saadud toetuste maht kasvas 70 miljoni euro ehk 22 protsendi võrra ning antud toetuste maht 45 miljoni euro ehk 30 protsendi võrra.

Riik on eelmise aasta lõpu seisuga liikmeks 81 Eestis registreeritud mittetulundusühingus. Eesti Vabariik on ka mitme rahvusvahelise mittetulundusühingu ja assotsiatsiooni liige.

Tänavu 1. jaanuaril kehtima hakanud riigivaraseaduse järgi ei esitata koondaruannet enam mitte kinnitamiseks, vaid teadmiseks võtmiseks. See esitatakse teadmiseks võtmiseks ka riigikogule ja riigikontrollile ning avalikustatakse rahandusministeeriumi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles