Üllatus: Saksamaa avastas, et mustalt töötamine võib isegi hea olla (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa majandusteadlased avastasid, et ümbrikupalgad ei pruugigi ainult halvad olla
Saksamaa majandusteadlased avastasid, et ümbrikupalgad ei pruugigi ainult halvad olla Foto: Arvo Meeks

Saksa majandusleht Handelsblatt tegi üllatava avastuse: ümbrikupalkade maksmine on riigis hoo sisse saanud, aga see olevat tegelikult isegi hea.

Handelsblatt kirjutab, et majandusteadlased ootavad tänavu ümbrikupalkade maksmise kasvu. Kokku peaks varimajanduse osakaal samuti kasvama, kokku 360,3 miljardile eurole, mis moodustab umbes 10 protsenti terve riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Sellisele tulemusele jõudis Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliche Institut (WSI, majandus- ja sotsiaalteaduslik instituut) tänavusi numbreid vaadates. WSI võtab aluseks eelduse, et kiire hinnatõusu tingimustes – Saksamaa inflatsioon oli novembris 10 protsenti, sealjuures kallines energia 39 protsenti ja toit 21 protsenti – suureneb inimeste hulk, kellele palgast äraelamiseks ei piisa ning seetõttu võib mustalt töötamine aina atraktiivsem tunduda. Ümbrikupalga pealt makse maksma ei pea ja inimestele jääb rohkem raha kätte.

Ametiühingutega seotud WSI tegi hiljuti küsitluse töötajate seas, millest selgus, et tervelt 27 protsenti hindas oma rahalist toimetulekut väga keeruliseks.

WSI tõi aga välja, et ümbrikupalk ei pruugi ainult halb olla: nimelt aitavat see ära hoida vaesusesse langemist, mis muidu makse ausalt makstes inimest kiire hinnatõusu ja reaalpalga sula tingimustes tabaks. Küll jääb riigil selle kaudu maksuraha vähem kätte saamata, samas kompenseerib mingi osa sellest jällegi kiire inflatsioon – kui kauba hind on kallim, laekub selle pealt ka suurem maksutulu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles