Riik plaanib tõsta presidendi abikaasa kuluhüvitisi (3)

BNS
Copy
President Alar Karis ja tema abikaasa Sirje Karis.
President Alar Karis ja tema abikaasa Sirje Karis. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile seadusemuudatuse eelnõu, millega soovitakse hakata hüvitama lähetuskulusid presidendi abikaasale presidendiga võrdsetel alustel.

Senikehtiva presidendi ametihüve seaduse kohaselt on presidendi abikaasal presidendi ametivolituste ajal õigus saada hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulude eest juhul, kui ta viibib lähetuses koos presidendiga.

Ajalooliselt on presidendi abikaasa heategevusliku tegevuse, patroneeritavate ürituste ja ettevõtmistega piiriülene tegevus toimunud valdavalt koos presidendiga lähetustes olles, külastades vastavaid ettevõtmisi ja edendades tegevusvaldkonna piiriüleseid suhteid, kuid on olnud olukordi, kus seda koos teha ei saa.

Kuigi selliseid olukordi ei esine tihti, on ministeeriumi vaates otstarbekas täpsustada seadust selliselt, et see annaks aluse presidendi abikaasal korraldada oma piiriülest suhtlemist vajadus- ja mitte võimaluspõhiselt, selgub eelnõu seletuskirjast.

Määruse muutmine on vajalik selleks, et presidendi abikaasa lähetuskulusid saaks hüvitada ka siis, kui ta ei viibi koos presidendiga, sest presidendi abikaasa tegevusvaldkonnas on ettevõtmisi ka väljaspool Eestit ja ajal, mida ei saa presidendi lähetustega ühitada.

Presidendi abikaasa lähetuskulude hüvitamiseks ja päevaraha maksmiseks vajalikud rahalised vahendid nähakse eelnõu kohaselt ette Vabariigi Presidendi Kantselei eelarves.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles