Viiendik inimesi otsib hinnatõusu tõttu lisatööd

BNS
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Elmo Riig / Scanpix

Ligi viiendik eestimaalastest plaanib 2023. aastal otsida lisaraha teenimise võimalusi, et tõusva elukallidusega toime tulla, selgub Citadele panga tellitud küsitlusest.

Eestimaalastelt küsiti, milline on nende põhiline rahaline eesmärk 2023. aastal. «Pole üllatav, et praeguse majandusolukorra tõttu mõtlevad paljud, kust raha juurde saada ja kuidas kallinevate hindadega toime tulla,» sõnas Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen pressiteates.

11 protsenti uuringus osalenud inimestest vastas, et plaanib 2023. aasta jooksul töö juures palka juurde küsida ja 9 protsenti viitas, et kavatseb koguda rahavaru, et katta ootamatuid kulusid või mida kasutada juhul, kui hinnad veelgi peaksid tõusma.

Investeeringuteks kulutatakse vähe

6 protsenti tõi välja, et plaanib koguda raha kodu remontimiseks, pea sama suur osa vastanutest plaanib alustada uuel aastal investeerimisega. Uue auto soetamine uuel aastal eriti oluline ei tundu, seda nimetas eesmärgina vaid 3 protsenti küsitluses osalenutest. 14 protsenti vastajatest ei ole endale tulevaks aastaks rahaga seotud eesmärke seadnud.

Hakaineni sõnul on uuel aastal eestimaalaste jaoks võtmeküsimus, kust raha juurde saada, mitte kuidas seda kulutada.

Olukord ei erine oluliselt ka teistes Balti riikides. Ka lätlaste ja leedukate põhiküsimuseks uuel aastal on, kust raha juurde saada. Plaanitakse leida võimalusi lisa teenimiseks ja koguda rahavaru ootamatuteks oludeks.

Uuringufirma Norstat tehtud küsitlus viidi Eestis, Lätis ja Leedus läbi oktoobris, igas riigis küsitleti 1000 inimest vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles