Gaasi börsihind kukkus madalaimale tasemele alatest juunist

Erkki Erilaid
Copy
Foto: Eesti Gaas

Soe ilm on nädalaga kukutanud maagaasi hinda ligi kolmandiku võrra. Esmakordselt pärast juuni algust langesid hinnad gaasibörsil alla 97 euro megavatt-tunni eest.

Täna hommikul maksid Hollandi gaasibörsi TTF jaanuarifutuurid 96,3 eurot megavatt-tunni eest. Ilma soojenemine on vaid nädalaga toonud gaasi börsihinna ligi 30 protsendi võrra alla.

Euroopa gaasitarbimine on vähenenud enam kui viiendiku võrra ning mahutid on täidetud üle 83 protsendi, mis on veerandi ehk ligi 300 teravatt-tunni jagu rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Võrdlemisi soe ilm tõotab Euroopas jätkuda ka vähemasti jaanuari esimeses pooles ning see peaks gaasi hinna hoidma lähinädalatel madalal. Kui detsembri keskel vähenes külmade ilmadega Euroopa gaasivaru üle 0,7 protsendi võrra päevas, siis soojade ilmadega väheneb gaasiavru umbes 0,3-0,4 protsendi jagu. Hoidlatesse pumbatakse praegu gaasi juurde umbes kümme korda vähem, kui seda välja võetakse.

Eurostati andmeil vähenes Euroopa Liidus keskmiselt gaasitarbimine augustist novembrini 20,1 protsenti võrreldes viimase viie aasta keskmisega. Eestis samas tarbiti gaasi vähem pea 40 protsendi võrra.

Enim vähenes gaasitarbimine aga Soomes, 52,7 protsenti, ning Lätis ja Leedus, 43,2 ja 41,6 protsenti, ületades sellega mitmekordselt Euroopa Komisjoni seatud eesmärgi vähendada tänavu augustist 2023. aasta märtsini gaasitarbimist eelneva viie aasta keskmisega võrreldes 15 protsenti, teatas Eurostat.

15 protsendi künnise ületas vaadeldaval perioodil, augustist novembrini, 18 liikmesriiki, kuus jäid aga eesmärgile alla, kuigi vähendasid siiski gaasitarbimist. Samas vastupidiselt trendile Maltal ja Slovakkias gaasitarbimine tõusis, vastavalt 7,1 ja 2,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles