Hinnatõus sunnib inimesi üha suuremat väikelaenu võtma

PM Majandus
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Swedbanki selle aasta laenustatistika näitab, et väikelaenu keskmine summa on võrreldes eelmise aastaga suurenenud sarnaselt üldise kaupade ja teenuste keskmise hinnakasvuga 16 protsenti 2400 euroni. 

Igakuise tagasimakse summa vähendamiseks on aga kasutatud võimalust pikendada laenuperioodi, mis on keskmiselt kasvanud enam kui 30 protsendi võrra kahe aasta ja 11 kuuni.

Swedbanki väikefinantseerimise valdkonnajuhi Reinhold Mutli sõnul on viiteid hinnatõusu mõjudele veel. «Kuigi väikelaenude kogusumma on kasvanud tervelt viiendiku võrra, siis uute lepingute arv on suurenenud oluliselt vähem ehk kaheksa protsendi võrra. Samas on näha, et inimesed on pühade ajal tarbimisel pigem ettevaatlikumad ning tõusnud elukalliduse tingimustes ollakse uute laenude võtmisel tagasihoidlikumad kui eelmisel aastal,» ütles Mutli.

Kodu väikelaenu lepingute arv ja müügimaht on mõlemad kasvanud ligi 16 protsenti, kuid selle laenu puhul on keskmine summa jäänud praktiliselt samaks ehk pisut üle 11 000 euro. Keskmine laenuperiood on kasvanud 13 protsenti 5 aasta ja 11 kuuni.

Populaarsed päikesepaneelid

Swedbanki päikesepaneelide laenude maht on võrreldes eelmise aastaga aga viiekordistunud. «Päikesepaneelide laenude osas on näha plahvatuslikku kasvu võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Põhjusena võib näha nii muutunud olukorda energiaturul, suuremat teadlikkust taastuvenergia tootmisest kui ka seda, et laiendasime oma päikesepaneelide laenu kasutusotstarvet ja laenuga on nüüd võimalik finantseerida ka soojuspumpade ostu,» lisas Mutli.

«Autolaenu keskmine laenusumma on kasvanud 12 protsenti.»

Mutli sõnul on aga müügimaht ja lepingute arv hakanud langema autolaenude puhul. «Automüük on pikemat aega kiratsenud tarneprobleemidest tingitud müügimahtude languse tõttu ning see on avaldanud mõju ka laenude kogumahule. Samas autolaenu keskmine laenusumma on kasvanud 12 protsenti 8700 euroni, mis peegeldab saadaolevate autode samuti kerkinud hindasid,» kirjeldas Mutli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles