Transpordisektor soovib reforme valdkonna arenguks

BNS
Copy
Rekkad. Pilt on illustratiivne.
Rekkad. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooni ja Autoettevõtete Liidu esindajad pöördusid peaminister Kaja Kallase poole ettepanekutega transpordi- ja logistikasektori arenguks ning sektorile konkurentsivõimelise keskkonna loomiseks.

«Eesti transpordi ja liikuvuse arengukava 2021–2035 näeb ette suurendada transpordisüsteemi konkurentsivõimet, arendades seda säästvalt, nutikalt ja kulutõhusalt, vähendades selle keskkonnajalajälge ning muutes taristul liiklemise ohutumaks. Samas ei eesmärgista transpordi ja liikuvuse arengukava riigi ootuseid maanteetranspordi sektori toimimise tõhususele ja panusele kliimaeesmärkide saavutamisse,» seisab pöördumises.

Sektori esindusorganisatsioonide ettepanekul tuleks lubada Eesti teedel senisest pikemaid ja raskemaid autoronge, mis mahutavad rohkem kaupa. Pikemate ja raskemate autorongide kasutuselevõtt tooks pöördujate hinnangul kaasa üldise liiklustiheduse vähenemise, õhukvaliteedi paranemise ja mürataseme languse. Liikluskoormuse vähenemine olukorras, kus kaks autorongi teeb ärakolme autorongi töö, toob kaasa ka suurema liiklusohutuse.

Organisatsioonid on mures ka riigieelarvestrateegias aastateks 2023–2026 kavandatud teede investeeringute lõppemise pärast. Eesti majanduse arengu huvides peaks liitude sõnul transpordi- ja logistikataristusse investeerima järjepidevalt ja senisest enam. Korraliku taristu olemasolu on vajalik ka riigi julgeoleku seisukohast, et oleks tagatud inimeste ja kaupade liikumine kriitilistes olukordades. Pikemas vaates võimaldaks 2+2 teede tekkimine lubada kasutusele võtta ka isesõitvaid sõidukeid.

Transpordi ja logistika sektoris töötab liitude teatel kokku üle 60 000 inimese, mis moodustab ligi 10 protsenti kõigist Eesti töötajatest. Veonduse ja laonduse valdkond moodustas 2021. aastal 6,4 protsenti ehk ligi 1,8 miljardit eurot kogu Eesti majanduses loodud lisandväärtusest ja panustas seega 11 protsendiga Eesti sisemajanduse koguprodukti kasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles