Neinar Seli firma kaotas käibekasvule vaatamata viiendiku kasumist

Copy
Neinar Seli.
Neinar Seli. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Neinar Seli suurosalusega perefirma Estiko Grupi konsolideeritud müügitulu kasvas 2021. aastal 19,3 protsenti 48,6 miljoni euroni, puhaskasum langes aastaga aga 21,1 protsenti 4,6 miljonile eurole.

Suurima osa – 81 protsenti ehk ligi 39,4 miljonit eurot – grupi müügitulust teenis tütarettevõte AS Estiko-Plastar, mille peamiseks tegevusalaks on plastpakendite ja -pakkematerjalide tootmine ning turustamine. Võrreldes eelmise majandusaastaga kasvas Estiko-Plastari käive 21 protsenti ning tulenes peamiselt materjalihindade tõusust ja mahtude kasvust. Kasumist, mis langes 1,6 miljonile eurole, kaotas ettevõte aastavõrdluses aga ligi 47 protsenti, selgub Estiko majandusaasta aruandest.

Ekspordi osatähtsus Estiko-Plastari käibest oli 73 protsenti. Suurimateks eksportturgudeks on Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra ja Taani. Põhivara täiendati ja parendati 2021. aastal ligi 2,5 miljoni euro eest.

Tütarfirma Estiko Investeeringute AS-i, mille põhitegevusaladeks on kinnisvara arendamine, üürimine ning haldamine, müügituluks kujunes mullu pisut üle 1 miljoni euro, mille juures teeniti 551 000 eurot kasumit. Estiko Investeeringute majandusaasta tulemus oli 2020. aastal teenitust nii käibes kui kasumis pisut parem.

Gruppi kuuluva AS-i Kesklinna Keskuse, millele kuulub Tartu kesklinnas aadressil Küüni 7 asuv kaubanduskeskus, müügitulu kasvas 933 000 euroni, puhaskasum aga veidi langes 272 000 eurole.

AS-i Emajõe Ärikeskus müügitulu ulatus pea 1,1 miljoni euroni ning samavõrra teeniti mullu ka puhaskasumit. Tasku Keskuse müügitulu kasvas 4,1 miljoni euroni, kasum aga langes sealjuures kolmandiku võrra 424 000 eurole. Tasku keskuse külastatavus oli 2021. aastal võrreldes 2020. aastaga 8,1 protsenti väiksem.

AS Station Hotel, mis on Tartus asuva hotelli Dorpat omanikettevõtja, kasvatas mullu müügitulu aga ligi 1,1 miljoni ning kasumi 398 000 euroni.

AS Estiko, mille müügitulu põhiliseks komponendiks on tulu juhtimisteenuste müügist kontserniettevõtjatele, teenis mullu samuti ligi 1,1 miljonit eurot tulu ning 3,2 miljonit eurot kasumit.

Taandatuna täistööajale töötas grupis möödunud aastal kokku 184 inimest, kaheksa võrra vähem kui tunamullu. Tööjõukulud kasvasid aastaga aga 6,4 protsenti 6,4 miljoni euroni. Tegev- ja kõrgema juhtkonna tasud koos maksudega olid aruandeaastal 384 000 eurot.

Ettevõtte jaotamata kasumiks kujunes mullu aasta lõpu seisuga ligi 64,4 miljonit eurot.

AS Estiko Grupp on Tartus tegutsev 100-protsendiliselt Eesti kapitalil põhinev ettevõtete grupp. Kontserniettevõtjad tegutsevad kolmel peamisel tegevusalal: pakendite ja pakkematerjalide tootmine, kinnisvara arendamine ja haldamine ning energia tootmine taastuvatest allikatest ja energia vahendusmüük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles