Eesti Gaas: hinnalael kohest mõju gaasihinnale ei ole

BNS
Copy
Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik.
Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Margus Kaasiku sõnul, et esmaspäeval Euroopa Liidu ministri poolt kokku lepitud gaasi hinnalael ilmselt kohest mõju gaasihinnale ei ole, kuna hinnalagi on mõeldud vähendama ülikõrgete hindade tekkimise võimalust, piirates gaasihinda börsil.

 

Margus Kaasik ütles BNS-ile, et hetkel on gaasihind hinnalaest oluliselt madalam, ent ette vaadates võivad jääda kõrged gaasihinnad tänu gaasi hinnalaele tulemata, eriti juhul kui hinnad oleksid kerkinud spekulatiivsetel põhjustel.

Eesti Gaasiliidu tegevjuht Heiko Heitur ütles BNS-ile, et keeruline on kommenteerida, kuidas hinnalagi turgu mõjutama hakkab. «Ühelt poolt on see väga hea nii tarbijatele kui ka turuosalistele, sest kõrged hinnad ei ole kellelgi meeltmööda. Teisalt on see otsene sekkumine vabaturgu, mis meie arvates ei ole hea ja mille mõjusid on keeruline prognoosida,» märkis Heitur.

Euroopa Liidu (EL) energeetikaministrid jõudsid esmaspäeval kokkuleppeni ajutise gaasituru korrektsioonimehhanismi ehk hinnalae kehtestamise osas, seades gaasi hinnalaeks 180 eurot megavatt-tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles