Kohus: ärimehed Veeberid kantisid ettevõtte raha isiklikele kontodele (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Janek Veeber
Janek Veeber Foto: Margus Ansu

Tartu halduskohus leidis, et AS Giga juhatuse liikmed Janek ja Franek Veeber liigutasid firma kontodelt hiigelsuuri summasid isiklikele pangakontodele, mitte ettevõtte kassasse, nagu näidati sissetuleku orderitel.

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuvastas, et metsamajanduse, ehituse, tootmise ning kinnisvara üürimisega tegelev Giga on teinud ettevõtlusega mitteseotud väljamakseid sularahas 1 105 160,53 euro eest, millelt jättis arvestamata, deklareerimata ja tasumata 276 330,63 eurot tulumaksu.

Samuti leidis MTA, et Giga maksis oma juhatuse liikmetele tasu netosummas 351 500 eurot (brutosumma 448 539,08 eurot), millelt jättis arvestamata, deklareerimata ja tasumata kokku 245 056,97 eurot tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni makse.

Maksu- ja tolliameti hinnangul on tegemist teadliku ja tahtliku maksude tasumata jätmisega ning kohustas kohtus vaidlustatud maksuotsusega aktsiaseltsi Giga tasuma maksusumma 521 387 eurot. Aktsiaselts Giga selle järeldusega ei nõustnud ning esitas Tartu halduskohtule 2021. aasta mais kaebuse maksu- ja tolliameti maksuotsuse tühistamiseks.

Halduskohus leidis eile, et Giga kaebus ei ole põhjendatud ning tuleb jätta rahuldamata.

AS Giga on Tartu soojaärimehele Tiit Veeberile kuulunud ettevõte, mis pärast ettevõtja surma 2012. aastal liikus edasi tema pärijatele. Äriregistri andmetel on Giga tegelik kasusaaja Kristi Veeber, kes on Janek Veeberi abikaasa. Juhatuse liige Franek Veeber on Kristi ja Janek Veeberi poeg.

Kohus märkis, et kuigi kaebaja raamatupidamise arvestus ja kassa sissetuleku orderid näitavad raha liikumist kaebaja pangakontodelt otse kassasse, tehti tegelikult ülekandeid juhatuse liikmete isiklikele pangakontodele. Kohus nõustus MTA seisukohaga, et sularahaga toimetamisel ei kajasta esitatud kassadokumendid reaalset raha liikumist ja on ebausaldusväärsed.

Seejuures olid Giga kassa sissetulekuorderid ja raamatupidamise arvestus vormistatud nii, nagu oleks Franek Veeber ise viinud tema pangakontole laekunud summad samal päeval äriühingu kassasse.

Kohus: raha läks isiklikeks kulutusteks

Kohtu hinnangul jõudis MTA pangakontosid analüüsides korrektsele järeldusele, et Janek ja Franek Veeberi pangakontodelt ei võetud välja suurtes summades sularaha – nähtuvad üksnes isiklikud kulutused, mitte ettevõtlusega seotud väljamaksed. Seega leidis kohus, et pangakontodelt välja võetud sularaha kassasse jõudmine ei ole tõendatud.

Kohtu hinnangul maksustas MTA Franek Veeberile tehtud väljamaksed juhatuse liikme tasuna õigustatult, sest kaebaja ei tõendanud raha kasutamist aktsiaselts Giga tarbeks. Kohus leidis, et maksuhaldurluges Franek Veeberi kontole laekunud raha põhjendatult tema isiklikuks tuluks, ning võttes arvesse tema seost äriühinguga, maksustas selle põhjendatult juhatuse liikme tasuna.

Kohtu hinnangul ei ole millegagi tõendatud, et seda raha oleks kasutatud äriühingu tarbeks või et see oleks äriühingule tagastatud.

Kui kaebaja sooviks oli Franek Veeberi kontole raha kandmisel teha tegelikult väljamakseid Janek või Kristi Veeberile, pidanuks see kohtu hinnangul selgelt ka kaebaja raamatupidamisest ja maksudeklaratsioonidest näha olema, kuid see nii ei ole.

Kohus ei nõustunud Giga väitega, et vaidlusaluseid summasid tuleb käsitleda aktsionäridele makstud dividendina või Janek ja Franek Veeberi pangakontodele ülekantud summasid ettevõtlusega mitteseotud kuludena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles