IPOD TULEKUL 10 ettevõtet, mida 2023. aastal jälgida

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Porsche selle aasta IPO oli edukas ja aktsia pääses juba eliitaktsiaindeksisse DAX
Porsche selle aasta IPO oli edukas ja aktsia pääses juba eliitaktsiaindeksisse DAX Foto: Reuters/ScanPix

Paljud suurettevõtted lükkasid 2022. aastal kõrge inflatsiooni ja turgusid kõigutanud tõusvate intressimäärade mõjul edasi eeldatavad IPOd, kuid see paus võib aidata neil valmistuda võimalikuks börsile minekuks tuleval aastal, kirjutab Freedom Finance Europe’i investeerimisnõustamise juhi Maxim Manturov.

USA viimased, 2022. aasta oktoobri oodatust madalamad inflatsiooniandmed on osaliselt vähendanud survet kasvuaktsiatele, mis võib kaasa tuua Föderaalreservi üldise intressitõusude aeglustumise ja võib 2023. aastal panna aluse IPOdeks soodsale perioodile.

Turg ootab endiselt suuremate ettevõtete – Stripe, Klarna, Chime, Instacart, Databricks, Discord, Reddit, Plaid, Impossible Foods ja Better.com – 2022. aastaks planeeritud IPOsid.

Stripe on üks kiiremini kasvavaid fintech-ettevõtteid, mille väärtuseks hinnati viimati 74 miljardit dollarit. Stripe on esindatud enam kui 120 riigis ning selle klientideks on Zapier, Slack, Google, Instacart, Amazon ja Shopify. Ettevõte on tuntud erinevate teenuste poolest, alates maksete vahendamisest kuni «osta kohe, maksa hiljem» lahendusteni.

Klarna on Rootsi fintech-ettevõte, mis pakub selliseid veebipõhiseid finantsteenuseid, nagu e-poe maksed, otsemaksed ja järelmaks. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 6,7 miljardit dollarit.

Chime’ist on alates selle loomisest 2012. aastal saanud üks kiiremini kasvavaid finantstehnoloogia platvorme USAs. Chime haldab täielikult mobiilset pangandusplatvormi, pakkudes paljusid traditsioonilisi pangateenuseid ilma filiaalide või füüsiliste asukohtadeta, samuti pakub platvorm kuutasudeta arvelduskontosid.

Instacart on üks populaarsemaid toidukaupade kohaletoimetamisteenuseid. Instacart on loonud keeruka logistikasüsteemi, millel on lepingud enam kui 500 jaemüüjaga, kes haldavad enam kui 40 000 kauplust rohkem kui 5500 USA ja Kanada linnas. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 24 miljardit dollarit.

Databrics on start-up-ettevõte, mis on välja töötanud tarkvara suurandmete kiireks töötlemiseks ja analüüsiks ettevalmistamiseks. Ettevõttel on üle 5000 kliendi, sealhulgas CVS Health, Comcast, Condé Nast ja Nationwide. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 38 miljardit dollarit.

Discord on tasuta teksti-, heli- ja videovestluste platvorm. Mänguritele suunatud rakendus muutus pandeemia ajal veelgi populaarsemaks. 2021. aastal soovis Microsoft ettevõtet 10 miljardi dollari eest osta, kuid Discordi juhtkond lükkas tehingu tagasi. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 17 miljardit dollarit.

Reddit on populaarne suhtlusvõrgustik, milles on erinevad vestluslõimed kõiksuguste teemade arutamiseks. 2021. aasta jaanuari seisuga oli sellel üle 50 miljoni aktiivse kasutaja. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 10 miljardit dollarit.

Plaid võimaldab klientidel raha ülekandmiseks siduda oma pangakonto teiste rakendustega, et teha makseid kiiremini ja tõhusamalt. 2020. aasta alguses sõlmis Plaid Visaga 5,3 miljardi dollari suuruse ühinemislepingu, kuid vaid paar kuud hiljem kukkus omandamine läbi. Ettevõtte väärtuseks hinnati 2021. aastal 13,4 miljardit dollarit.

Impossible Foods toodab liha-, piima- ja kalatoodete taimseid alternatiive. Nende tooted on saadaval enam kui 20 000 toidupoes ja 40 000 restoranis üle maailma. Ettevõtte väärtuseks hinnati viimati 7 miljardit dollarit.

Better.com on veebipõhine hüpoteeklaenuandja, kes tagab laenu eelkinnituse vaid 3 minutiga. Aastatel 2015–2020 rahastas Better 30,9 miljardi dollari ulatuses eluasemelaene ja pakkus oma kindlustusosakondade kaudu tagatistena kokku 7 miljardit dollarit.

Mis peaks majandustingimustes muutuma, et ettevõtted saaksid tagasi kindluse IPOdeks?

Kõige olulisem on inflatsiooni alanemine, kuna Föderaalreserv tõstab kõrge inflatsiooni taustal intressimäärasid ning see mõjutab negatiivselt kasvusektori ettevõtete hindamist ja avaldab tulevikus survet diskonteeritud tulule. Teisisõnu, eeldusel, et pikaajaliste võlakirjade tootlus hakkab langema, võib Föderaalreserv lõdvendada inflatsiooni, mis võib lõpetada rotatsioonitsükli, kus liigutakse kasvuaktsiatelt väärtusaktsiatele. Kõik see võib vähendada turu kõikumist ja taastada huvi IPOde vastu.

Samuti on IPOde soodustamiseks oluline vähendada volatiilsusindeksit (VIX) alla 20, sest ajalooliselt on ettevõtetel kõrge (üle 20) turuhinna kõikumise tõttu hinnakujundusega raskusi. Kõik see viib olukorrani, kus ettevõte ja kindlustusandjad ei saa määrata õiglast hinda, mis ettevõtte investoritele huvipakkuvaks muudaks ja õiget kapitali koguks, ning seetõttu lükkab ettevõte oma IPO määramata ajaks edasi.

Kõik need asjaolud võivad tagasi tuua ettevõtete huvi IPOde ja investorite huvi spekulatiivsete investeeringute vastu.

Miks ei ole ülejäänud maailmas praeguste turutingimuste juures nii õitsvat IPO-turgu nagu Hiinas?

Üks peamisi tegureid on Hiina Rahvapanga lõdvem rahapoliitika. Lisaks jätkab valitsus erinevate sektorite toetamiseks majanduse stimuleerimist. Hiina valitsus teatas augusti alguses stimuleerimismeetmetest, mille eesmärk on kiirendada Hiina kõikuva majanduse kasvu. Uus meede hõlmab ligikaudu 300 miljardi jüaani suurust laenutoetust riigi omanduses olevatele pankadele ja veel 500 miljardit jüaani kohalikele omavalitsustele infrastruktuuri tarbeks.

Lisaks on Hiina võimud teatanud 16-astmelisest plaanist, mis leevendab oluliselt laenuandmise piiranguid kinnisvarasektoris. Kokkuvõttes võib see teha lõpu Hiina kinnisvarakriisile. Samuti on valitsus teatanud karantiinimeetmete leevendamisest. Need otsused tegid lõpu ka poliitikale, mis on varem viinud niigi vähenenud rahvusvaheliste lendude tühistamiseni.

Arvati, et noteeringute hüppeline tõus oli tingitud ka kartusest, et majandustingimused võivad aasta lõpus halveneda, kuna viirushaiguste puhangud sundisid Pekingit järgima ranget Covid-19 nullstrateegiat. Seega võib karantiinimeetmete leevendamine kaasa tuua Hiina majanduse täieliku avanemise, mõjutades positiivselt selle kasvu ja toetades IPO-turgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles