Argentina turud rõõmustasid MMi võidu üle

PM Majandus
Copy
Argentina mängijad tähistamas maailmameistriks tulemist.
Argentina mängijad tähistamas maailmameistriks tulemist. Foto: Juan Antonio SáNchez

Argentina võlakirjad ja aktsiad tõusid esmaspäeval, kuna MM-tiitli võit kergitas investorite meeleolu riigis, vahendab Reuters.

 

S&P Mervali aktsiaindeks ehk Buenos Airese börsi kõige olulisem indeks tõusis 1,83%, 168 128,28 punktini, mida juhtisid energiasektori ettevõtted. Börsivälised võlakirjad, mis on hiljutiste võlaprobleemide tõttu olnud raskustes, tõusid keskmiselt 0,2%.

«Tänane reaktsioon võib olla tingitud MMi võiduga seotud mõjust,» ütles majandusteadlane Gustavo Ber Reutersile. «ADRid (Ameerikas noteeritud Argentina aktsiad) ja dollarivõlakirjad suutsid vältida välist nõrkust.»

Analüütik Marcelo Rojas märkis, et dollarid, mida Argentina jalgpalliliit Kataris karikavõidu eest taskusse paneb, peavad sisenema keskpanga kaudu (arvestades kehtivat ranget valuutakontrolli), nii et reservid saavad sellest kasu.

Argentina jalgpallifännid tähistavad Buenos Aireses oma meeskonna MM-i võitu.
Argentina jalgpallifännid tähistavad Buenos Aireses oma meeskonna MM-i võitu. Foto: Rodrigo Abd

Argentina teenis pühapäeval MM-finaalis Prantsusmaa võitmise eest rekordilised 42 miljonit dollarit ja võitis trofee esimest korda pärast 1986. aastat. Meeskond saabub teisipäeval pealinna ja tähistab riigi kolmandat MMi võitu Buenos Airese kesklinnas.

Ei olnud selge, kui palju see oli esmaspäevase turutõusu taga, kuigi Inglismaa Surrey ülikooli tänavuses uurimuses väideti, et võit võib hoogustada võitjariigi majandust.

«Analüüs näitab, et jalgpalli maailmameistrivõistluste võitmine suurendab SKP kasvu vähemalt 0,25 protsendipunkti võrra kahes järgnevas kvartalis,» seisis doktorant Marco Mello koostatud uurimuses.

«Selle tulemuse taga on peamiselt ekspordi suurenenud kasv, mis on kooskõlas riigi toodete ja teenuste suurema atraktiivsusega maailmaturul pärast suure spordisündmuse võitu,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles