Itaalia andis osaliselt järele EL-i kaardimaksete nõudmisele

Copy
Kontaktivaba kaardimakse Roomas.
Kontaktivaba kaardimakse Roomas. Foto: Minichiello / AGF/AGF/SIPA

Itaalia uus parempoolne valitsus on loobunud plaanist lubada kaupmeestel keelduda kaardimakstest alla 60 euro, andes sellega järele Euroopa Liidu survele.

Majandusminister Giancarlo Giorgetti kinnitas kannapööret, kui esitas 2023. aasta eelarve muudatusettepanekud pühapäeva hilisõhtul.

Euroopa Komisjon kiitis eelmisel nädalal üldjoontes heaks peaminister Giorgia Meloni esimese eelarve, ent hoiatas sammude eest sularaha soosimisel, mis võivad nullida jõupingutusi võidelda maksude maksmisest kõrvale hiilimisega.

Valitsus oli teinud ettepaneku, et kaupmeestel lubataks keelduda kaardimaksetest, mis on väiksemad kui 60 eurot ilma trahvide kartuseta, koos meetmetega tõsta suurima lubatud sularahamakse limiiti poodides 2000 eurolt 5000 eurole, mis samuti pälvis Brüsseli kriitika.

Siiski, kava tõsta sularahamaksete lage jääb hetkeseisuga endiselt jõusse.

EK on varem soovitanud Itaalial võidelda maksudest hoidumise vastu e-maksete tugevdamise ja sularahamaksetele piirangute seadmisega.

Kava kehtestada kaardimaksetest keelduvatele kaupmeestele sanktsioone oli veel üks eesmärkidest, mis oli kooskõlas EL-i pandeemiajärgse taastusplaaniga, millest Itaalia saab pea 200 miljardit eurot toetusi ja laene aastaks 2026.

Ka Itaalia keskpank kritiseeris sularahamakseid kui võimalust maksudest kõrvale hoida, mis läheb Itaaliale igal aastal maksma suurusjärgus 100 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles