Euroopa Liit läheb uuele ringile: Sikkut sõitis Brüsselisse gaasi hinda kangutama

BNS
Copy
Paldiski LNG-terminali kai. Vasakul olev kollase piirdega torn on laadimisvarre alus koos teenindusplatvormiga.
Paldiski LNG-terminali kai. Vasakul olev kollase piirdega torn on laadimisvarre alus koos teenindusplatvormiga. Foto: Alexela

Kuna eelmine Euroopa Liidu katse gaasihinna lagi paika panna nurjus, minnakse nüüd Brüsselis uuele ringile. Iga riik paneb kõnelusteks välja oma majandusministri.

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut osaleb esmaspäeval Brüsselis Euroopa Liidu (EL) energeetikaministrite nõukogul, mille eesmärgiks on kiita heaks REPowerEU ettepanekud taastuvenergia kasutuselevõtu kiirendamiseks ja energiatõhususe edendamiseks, samuti püüavad liikmesriigid jõuda kokkuleppele gaasi hinnalaes.

Kuna 13. detsembri erakorralisel nõukogul ei saavutatud kokkulepet Euroopa Komisjoni esitatud gaasi hinnalae eelnõu kohta, siis jätkuvad arutelud esmaspäeval, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Sikkuti sõnul on surve kokkuleppele jõudmiseks suur. «Ka ülemkogu rõhutas eelmisel nädalal vajadust jõuda Euroopa Liidu energiaministrite vahel kompromissini gaasi hinnalae osas, seega on ootused tänasele [esmaspäevale – toim.] suured. Eesti püüab olla võimalikult konstruktiivne, kuid meie seisukohast on mõned põhjendatud mured, millele tuleb lahendus leida,» nentis Sikkut.

Ministri sõnul on esmatähtis, et turukorrektsioonimehhanism ei seaks ohtu EL-i varustuskindlust. Senisel kujul esitatud gaasi hinnalae ettepanek võib tuua finantsturgudele ebakindlust ja segadust ning kahjustada otseselt ka varustuskindlust. «Seetõttu peame tegutsema ettevaatusega ning kehtestama ka tugevad kaitsemeetmed, et vältida olukorda, kus vajaminev gaas läheb Euroopa asemel mujale,» selgitas ta.

Ministritel on eesmärk kiita heaks ka ettepanekud REPowerEU direktiivi suhtes, millega kiirendatakse taastuvenergia kasutuselevõttu ja edendatakse energiatõhusust. Samuti püütakse leida üldist lähenemisviisi ettepanekule vähendada metaaniheitmeid energiasektoris. Eesistujariik Tšehhi esitab ka arenguaruande taastuvenergia, maagaasi ja vesiniku siseturu eeskirju käsitleva gaasipaketi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles