Ehitisregister paneb kasutaja kannatuse proovile: nüüd sekkus õiguskantsler (4)

BNS
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise
Õiguskantsler Ülle Madise Foto: Sander Ilvest

Õiguskantsler Ülle Madise käskis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil (MKM) ehitisregistri probleemid ära lahendada, sest inimesed pöörduvad oma muredega juba tema poole.

Õiguskantsler Ülle Madise märkis MKMile saadetud hinnangus, et riik peaks analüüsima, mil moel oleks võimalik ehitisregistri toimimist parandada, ja asuma probleeme lahendama.

Madise selgitas kirjas ministeeriumile, et õiguskantsleri poole pöördus avaldaja murega, et tema kavandatava päikesepargi projekteerija ei saanud ehitisregistrisse üles laadida päikesepargi projekti, sest registri kaardirakendusest ei olnud võimalik leida tema maja andmeid.

Kuigi tolle avaldaja mure on Madise sõnul nüüdseks lahendatud ja MKMi ehitisregistri talitus lahendas probleemi olemasolevat ressurssi arvestades mõistliku aja jooksul, tuleks õiguskantsleri hinnangul hea halduse tava järgimiseks riigil siiski tagada registri sujuv kasutamine ja selleks vajalikud ressursid.

«Ministeerium selgitas õiguskantsleri nõunikule, et uue registri kasutajatoe suure koormuse tõttu ei ole siiski alati võimalik inimestele kiireid lahendusi pakkuda. Niisiis peab riik analüüsima, mil moel oleks võimalik olukorda parandada, ja astuma samme probleemide lahendamiseks,» toonitas Madise.

Abi võib õiguskantsleri sõnul olla ka sellest, kui koostada kasutajatoe tööpõhimõtted ning pidevalt jälgida, millised on süsteemi peamised vead ja kas inimesed saavad abi piisavalt kiiresti. «Kui on vaja, tuleb võtta tööle rohkem ametnikke, teadaolevalt on asjaomaste ametnike töökoormus praegu väga suur,» lisas ta.

E-riik on õiguskantsleri sõnul vajalik kui vahend, mis avardab riigiga suhtlemise võimalusi ja võimaldab teenuseid osutada senisest kiiremini, samas tuleb aga tagada kasutatavate registrite toimepidevus, et teenuste automatiseerimise tõttu ei rikutaks inimeste õigusi. Kui riik on loonud haldusülesannete täitmise hõlbustamiseks registri, mille kasutajamugavus ei ole kõigi jaoks ühesugune, siis vastutab selle registri rakendamise eest haldusorgan, rõhutas Madise.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles