Eestlased võtavad päikesepaneelide ostmiseks tuhandeid eurosid laenu

BNS
Copy
Päikesepaneelid
Päikesepaneelid Foto: Urmas Luik

SEB avaldas, et tervelt 5% panga väikelaenudest on võetud päikesepaneelide ostuks.

SEB statistikast selgub, et väikelaenude finantseeringust viimase poolaasta jooksul kulus ligi 5 protsenti laenust päikesepaneelide ostuks ja paigalduseks.

Nn päikesepaneelilaenu pakub pank 4,5% intressiga, kuid siin on lisaklausel: juhul kui inimene selle raha millegiks muuks ära kulutab, tõstab pank intressi hoobilt 14% peale.

Kõiki erineval eesmärgil kasutatavaid väikelaene vaadates kasvas keskmine summa tänavu 11 kuuga võrreldes möödunud aastaga üle 10 protsendi ligi 5400 euroni. Kokku oli väljastatud väikelaenude maht ligikaudu 8 protsenti suurem kui eelmisel aastal samal ajal, teatas pank.

SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang ütles, et väikelaenu võetakse eelkõige oma elamistingimuste parandamiseks – kodu remondiks ning kodutehnika ja sisustuse uuendamiseks, ent väikelaenu taotlemine on klientide jaoks jätkuvalt läbimõeldud ja kaalutletud otsus. «Ehitushindade kallinemise tõttu on laenuvõtjad pidanud samade toodete ostmiseks tegema suuremaid kulutusi, mistõttu on väikelaenu keskmine summa aasta jooksul kasvanud. Selleks, et suuremad laenusummad oleksid igakuiselt jõukohasemad tasuda, võetakse laenu ka pikemaks perioodiks. Keskmine väikelaenu tähtaeg on pikenenud kolmelt aastalt peaaegu neljale,» märkis Hallang.

«Üldise hinnatõusu keskkonnas on järjest kasvav trend taotleda väikelaenu päikesepaneelide ostuks, et seeläbi vähendada oma maja energiakulusid. Viimase poolaasta jooksul oli haripunktiks oktoober, kui päikesepaneelide laen moodustas ligi 10 protsenti väikelaenude kogu finantseeringust,» sõnas Hallang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles