See on koht Euroopas, kus saab tasuta narkootikume

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Konteinerid Rotterdami sadamas
Konteinerid Rotterdami sadamas Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/SCANPIX

Euroopas on üks paik, kus narkootikumid sõna otseses mõttes vedelevad maas, aga nende kättesaamiseks tuleb kahe teise huvigrupiga rinda pista.
 

Rotterdamis asub Euroopa suurim sadam. Rotterdami linnapea kurdab, et terve linn upub seetõttu narkootikumidesse.

2021. aastal saadi Rotterdami sadamast kätte 70 tonne narkootikume, tervelt 74% enam kui aasta varem, vahendab Euractiv. Rotterdami ja Belgias asuvat Antwerpeni linna peetakse sellesama Dubai narkokartelli pidepunktideks Euroopas,mis läinud kuul kinni nabiti. Meedia andmetel oli see kartell üksi vastutav tervelt kolmandiku Euroopa kokaiinikaubanduse eest.

Tihti kasutatakse Rotterdamis seda skeemi, et narkootikumid paigutatakse saabuvate laevade veealuste osade külge. Ole ainult mees ja sukeldu ning narkootikumid ongi sinu! Sukelduvad muidugi ka narkokaupmehed ja politseinikud. See ei tähenda, et laevakonteinerites narkootikume ei leiduks.

Aga Rotterdami linnapea Ahmed Aboutalebi jaoks ei lähe narkovastased püüdlused piisavalt kaugele ning liiga palju narkootikume jääb avastamata. Seepärast nõuab ta, et ametnikud skanneeriksid kõiki Ladina-Ameerikast saabuvaid konteinereid. Asi on selles, et narkojõugud kasutavad konteinerite puhul ära olukorda, et kõiki konteinereid ei jõuta kontrollida. Et narkootikumid õigest konteinerist kätte saada, paigutatakse abimehed parasjagu sadamas seisvasse konteinerisse, antakse neile süüa-juua ja kui nende juurde tuleb siis oodatud narkokonteiner, peavad nad tegutsema ning kalli lasti kurjategijateni toimetama. Hollandi ametivõimude andmetel on tänavu juba 70 sellist konteineriabilist kätte saadud.

Probleeme tekitab seegi, et ametivõimud ise abistavad kurjategijaid. Tänavu peeti kinni politseiametnik, keda sellises tegevuses kahtlustataksegi. Ning ka sadamaametnikke kahtlustatakse koostöös kurjategijatega, sest Euractivi andmetel võib sadamaametnik saada ca 100 000 eurot selle eest, kui pigistavad suurte narkosaadetiste puhul silmad kinni.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles