Erkki Erilaid ⟩ Eesti kolmemehefirma haukas tüki Soome börsihiiust

Erkki Erilaid
, ajakirjanik
Copy
Erkki Erilaid.
Erkki Erilaid. Foto: SANDER ILVEST/

Vaid kolme omanikuga Maag Grupp ostab Soome suure toidutootja HKScani Balti ärid. Tehing, mille vormistamisele kulus kriiside tõttu aastajagu aega, on meile oluline, sest lihatööstuse tippbrändid – 1998. aastal põhjanaabritele loovutatud Rakvere lihatööstus ja 2001. aastal müüdud Tallegg – tulevad tagasi Eesti lipu alla.

Seejuures pole see Maagil esimene kord Soomes sisseoste teha. 2013. aastal soetasid Maagi mehed teisegi põhjanaabrite lihatööstuse Poutto, et oma toodetega sealsele turule jõuda.

Maagi omanikud – võrdselt 37,5 protsendiga Roland Lepp ja Aivar Saarma ning 20 protsendiga Toomas Juhani – on tuntud kui ettevõtete edukad saneerijad. Viimase paarikümne aasta jooksul on soetatud nii mõnigi kehvas seisus liha- või piimatootja ja see uuele elule upitatud. Seega on ka arusaadav nende suur optimism seoses viimase sisseostu, HKScani Balti äridega, mis on küll sügavalt kahjumlikud, kuid milles nähakse suuri võimalusi nii Läti ja Leedu turgude hõivamisel kui mujalgi Euroopas. Seni on ju hoopis lõunanaabrite piima- ja lihatööstused üha jõulisemalt Eesti turule sisenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles