FT: Venemaa järgib G7 kehtestatud nafta hinnalage

PM Majandus
Copy
Toornaftaterminal Venemaal Novorossiiski Musta mere sadama lähedal.
Toornaftaterminal Venemaal Novorossiiski Musta mere sadama lähedal. Foto: CPC

G7-riigid on kokku leppinud, et Venemaa ei tohiks müüa naftat enam kui 60 dollari eest barreli kohta. Putin oli varasemalt väitnud, et Moskva ei kauple piirangut järgivate riikidega, kuid on nüüdseks oma lubadusest taganenud.

Venemaa toornaftat veetakse Indiasse lääne firmade kindlustatud tankeritega, mis on esimene märk sellest, et Moskva on taganenud oma lubadusest blokeerida müük G7 poolt kehtestatud hinnapiirangu alusel, selgub Financial Timesi analüüsist.

Financial Timesi laevandus- ja kindlustusandmete analüüsi kohaselt on alates 5. detsembrist, mil hinnalagi hakkas kehtima, vähemalt seitse Venemaa toornaftalasti laaditud Lääne poolt kindlustatud tankeritele, mille sihtkohaks on India rafineerimistehased, vaatamata president Vladimir Putini väitele, et Moskva ei kauple ühegi riigiga, kes järgib hinnalage.

Sel kuul kehtestatud ülempiiri kohaselt saavad Venemaa toornafta ostjad juurdepääsu lääne teenustele, nagu kindlustus ja laevamaaklerlus, mis on ülemaailmse nafta merekaubanduse alustalaks ja seda ainult siis, kui nad tõendavad, et nad müüvad naftat vähem kui 60 dollarit barrelist. Ajalehe andmetel on laevade kindlustuskaitset kontrollitud ja kahe laeva puhul oli see alles eelmisel nädalal praeguste tingimustega vastavusse viidud.

Kremlist öeldi neljapäeval, et lähipäevil on oodata president Putini dekreeti selles küsimuses. See peaks tema sõnul määrama reaktsiooni hinnapiirangule. Hetkel müüakse palju Venemaa naftat alla ülemmäära ning vahetult enne ülempiiri jõustumist oli Uurali toornafta turuhind umbes 65 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles