IEA: kivisöe kasutamine jõuab 2022. aastal rekordilisele tasemele

Copy
Saksa energiagigandi RWE pruunsöeküttel töötav elektrijaam Neurathis, Lääne-Saksamaal.
Saksa energiagigandi RWE pruunsöeküttel töötav elektrijaam Neurathis, Lääne-Saksamaal. Foto: INA FASSBENDER

Rängalt saastavat fossiilkütust kivisütt kasutatakse tänavu rekordilisel hulgal, teatas reedel Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Pariisis asuv agentuur ütles uues raportis, et kivisöe kasutus kasvas 2022. aastal 1,2 protsenti enam kui kaheksa miljardi tonnini, ületades varasema, 2013. aastast pärit rekordi.

«Kivisöe tarbimine maailmas püsib samal tasemel ka järgmistel aastatel suuremate jõupingutuste puudumisel kiirendada üleminekut puhtale energiale,» ütles agentuur, kelle hinnangul tugev nõudlus Aasia tõusvates majandustes nullib kahaneva kasutuse vanematel turgudel.

«See tähendab, et kivisüsi on jätkuvalt rahvusvahelise energiasüsteemi kaugelt kõige suurem süsihappegaasi allikas,» teatas IAE.

Kivisöe ja teiste fossiilkütuste kasutamist tuleb drastiliselt vähendada, et piirata sel sajandil üleilmset soojenemist alla 1,5 kraadi Celsiuse järgi. Ekspertide sõnul on seda eesmärki raske täita, kuna keskmine temperatuur maailmas on tööstuseelse perioodiga võrreldes kasvanud juba 1,2 kraadi Celsiuse järgi.

IEA sõnul on Venemaa sõda Ukrainas ja sellega kasvanud maagaasi hinnad põhjustanud energiatootmises taas nihke kivisöe poole.

«Maailm on jõudmas fossiilkütuste kasutamises haripunkti ning kivisüsi on esimene, mis hakkab langema, kuid me pole veel selles punktis,» ütles IEA energia turgude ja julgeoleku juht Keisuke Sadamori.

Kivisöe kasutus hakkab tõenäoliselt langema, mil riigid hakkavad rohkem taastuvenergiat tootma, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles