Taavi Kotka: IT-sektori palgad on üle mõistuse suured

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Taavi Kotka (vasakul). Tema kõrval Urmas Sõõrumaa koos tütre Katriin Sõõrumaaga.
Taavi Kotka (vasakul). Tema kõrval Urmas Sõõrumaa koos tütre Katriin Sõõrumaaga. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

IT-ettevõtja ja investor Taavi Kotka ütles, et IT-sektoris võivad lähiajal palgad langeda, kuid ainult nendel, kes teenivad väga suurt palka. Näiteks spetsialist, kes teenib täna 8000 eurot võib lähitulevikus hakata teenima 7000 eurot.

«IT-sektori palgad on üle mõistuse suured,» ütles Kotka. Tippinsenerid teenivad tema sõnul ligi 10 000 eurot kuus. Seega võivad mõnes iduettevõttes palgakärped kõne alla tulla, rääkis Kotka Vikerraadio saates Reedene intervjuu.

Kotka sõnul on mõnel ettevõttel raske, kuid üldist kriisi ta ei ennusta, sest valdkonnas tööd jätkub. «Startupi ja IT-sektori maailmas on näod suhteliselt rõõmsad,» sõnas ta.

«Maailm on ITst sõltuvuses.»

Taavi Kotka

Ta ei ennusta IT-valdkonnas suuri koondamisi, kuigi mõned silmapaistvad ettevõtted, näiteks Pipedrive, on seda teinud. Kotka märkis, et töötajaid koondatakse korraga sadades, kuid mitte tuhandetes. «Maailm on ITst sõltuvuses,» lausus Kotka.

Kotka ütles kuu aega tagasi Postimehele, et iga majanduslangus tekitab firmades soovi teenuseid automatiseerida, mis omakorda suurendab nõudlust IT-spetsialistide järele.

Novembris teatas tarkvaraettevõte Pipedrive, et koondab 143 inimest, kellest umbes pooled töötavad Eestis.

«Otsus koondada sündis väga raske südamega pärast erinevate alternatiivide põhjalikku kaalumist, kuid praegust majanduskeskkonda arvestades ei näinud me muud võimalust. Oleme sellel keerulisel ajal oma töötajatele igati toeks, näiteks pakume neile abi uue töökoha otsingutel,» ütles Pipedrive'i tehnoloogiajuht Agur Jõgi uudisteagentuurile BNS.

Taavi Kotka tegeleb ka ise praegu uute töötajate värbamisega ja tunnistas, et neid on raske leida. Tema hinnangul on IT-sektor Eestile oluline, sest nad on suured maksumaksjad. «Kui ma ei eksi, siis tänaseks on Bolt Eesti suurim maksumaksja,» sõnas Kotka.

E-residente võiks olla rohkem

E-residentuse teemal lausus Kotka, et teda ei häiri uudised, kus mõned Eesti e-residendid on sattunud välismaal õiguskaitseorganite huviorbiiti. Ta tõi paralleeli, et maailmas on ka eestlastest narkodiilereid ja teisi kurjategijad, kuid selle põhjal ei saa teha suuri järeldusi. «Põhjakihti on igal pool,» ütles Kotka. E-residentsust võiks tema sõnul isegi rohkem kasutada, et see tooks riigile suuremat maksutulu.

Kotka avaldas arvamust Eesti digiarengu teemal. «ID-kaart on ajale jalgu jäänud,» rääkis Kotka. Ta soovitas riigil hakata kasutama digitaalselt näotuvastust, mida mujal maailmas juba kasutatakse.

Kes on e-resident?

E-resident on välismaalane, kellele Eesti on loonud isiku digitaalse isikutunnistuse – e-residendi digi-ID.

E-residendi digi-ID on digitaalne dokument, mis on kasutatav üksnes elektroonilises keskkonnas isiku tuvastamiseks ja digitaalse allkirja andmiseks. E-residendi digi-ID võimaldab välismaalasel osaleda Eesti avalik-õiguslikus ja eraõiguslikus asjaajamises, olenemata tema füüsilisest viibimiskohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles