Venemaa suurim pank löödi Araabia Ühendemiraatidest sanktsioonide hirmus minema

PM Majandus
Copy
Venemaa suurima panga Sberbanki kontor Moskvas.
Venemaa suurima panga Sberbanki kontor Moskvas. Foto: Maxim Shemetov/ Reuters/ Scanpix

Venemaa riigi kontrolli all pankade katse endale Lähis-Ida riikide kaudu akent maailma raiuda, kukkus läbi.

Venemaa suurim pank Sberbank, mille kontodel on iga teine venemaalaste hoiustatud rubla, sulgeb oma tütarfirma Araabia Ühendemiraatides, vahendab Moscow Times.

Sberinvest Middle East Limited, mille peakontor asub Abu-Dhabis ning millest pidi saama eksportööride kasuks töötav «islami aken», paneb oma uksed sanktsioonide tõttu kinni. USA ning Euroopa Liidu sanktsioonide alla langenud ning SWIFT süsteemist väljalülitatud pangal on regioonis võimatu töötada, selgitasid teemaga kursis olev allikas. Allika sõnul on sanktsioonide nimekirja sattunud suurte Venemaa tegijate jaoks pääs Araabia Ühendemiraatide turule suletud: nad saavad tegutseda vaid kas lävi väikeste või keskmise suurusega pankade või läbi kohalike vahendajate.

Pärast Ukraina ründamist ning Venemaale sanktsioonide kehtestamist said Araabia Ühendemiraadid lääneriikide pangandussüsteemist ära lõigatud varakate venemaalaste magnetiks. Venemaa ettevõtete arv riigis pea seitsmekordistus- kui aasta varem oli neid 7000, siis pärast sõja puhkemist 4000. Suve alguseks võttis iga seitsmes Venemaa lennujaamadest õhku tõusnud eralennuk suuna Araabia Ühendemiraatide poole. Aasta alguses ei ületanud selliste reiside osakaal 3 protsenti.

Massiline vene ärimeeste ning ametnike sanktsioonide eest pelgupaiga leidmine ei meeldinud aga USA-le. Juuli alguses külastas Araabia Ühendemiraate ameeriklaste delegatsioon eesotsas aserahandusministriga, kellele ülesanne oli saavutada musta nimekirja kantud isikute vara blokeerimine. Oktoobris kutsusid briti juristid üles kehtestama sanktsioonid ka AÜE asepeaministri, šeik Saif Bin Zayed Al Nahyani suhtes, süüdistades teda Venemaa oligarhide, ka sanktsioneeritute nimekirja kantute, abistamises. Nende esitatud dokumendid tõendasid, et just šeik mängis võtmerolli sanktsioonide alla oleva raha liikumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles