FI: rahapesu eest määratavaid trahve tuleb karmistada

BNS
Copy
Danske Banki endine Eesti filiaal Narva maanteel.
Danske Banki endine Eesti filiaal Narva maanteel. Foto: Mihkel Maripuu

Finantsinspektsiooni (FI) juhatuse liikme Andre Nõmme hinnangul vajab ühiskond laiemat diskussiooni rahapesu eest määratavate karistuste karmistamise üle.

 

Tema hinnangul on end teisipäeval rahapesus süüdi tunnistanud Danske Banki trahv kaks miljardit eurot ebaproportsionaalselt väike võrreldes panga kaudu tehtud kahtlaste tehingute kogumahuga. Aastatel 2007–2015 toimus Danske Banki Eesti filiaali kaudu tehinguid 200 miljardi euro eest ning paljusid nendest tehingutest peetakse kahtlasteks. Riigiprokuratuur teatas 2020. aasta jaanuaris, et Danske Banki rahapesu-uurimisega seotud eelkuritegude kogumaht on üle 2 miljardi dollari.

Andre Nõmm
Andre Nõmm Foto: Mihkel Maripuu

«Ühe prominentse piire ületava rahapesu juhtumi hind väikeses jurisdiktsioonis on väga suur. Sellega lõigatakse meid ära paljudest uutest investeeringutest, rahvusvahelisest pangandusest. Eesti inimese ärivõimalused kahanevad. Lõpuks maksab selle kõik kinni ettevõtja ja inimene tänavalt, sest isereguleeruv rahvusvaheline pangandus sunnib kõrge riski korral täiendavateks kontrollideks. Nii tuleks meil väikese riigina finantssektoris äri tegemisel olla ettevaatlik, otsida tuleb üles kohad, kus saame olla haamer, mitte nael,» märgib Nõmm.

Ta möönab, et panganduse järelevalve parandamiseks on tänaseks palju ära tehtud, aga karistusmäärad on tema hinnangul siiski ajale jalgu jäänud. «Danske kaasuse tipphetkest on tänaseks juba möödunud kaheksa aastat. Kui paljud õppetunnid on võetud, investeeringud järelevalvesse ja vastavussüsteemidesse tehtud ning ka süsteemis riske oluliselt vähendatud, siis karistusmäärade hinnavaatlus näitab, et see on endiselt ohuks olla kriminaalide menüüs,» toonitas Nõmm.

Ta tõi ka välja, et iiga väikesed trahvimäärad mitte ainult ei tekita pahatahtlikes pankades karistamatuse tunnet, vaid ühiskonnale jääb korvamata ka tekitatud kahju. «Päris hull on olukord, kui me ei ole suutelised neid ka ühiskonnale tekitatud kahju eest tagasi maksma panna. Eesti karistusõigus oma olematute trahvimääradega ei ole seda kõike lihtsamaks teinud. Rahapesukaasused on märgilised senisele poliitikale,» kritiseeris Nõmm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles